Κοιλάδες

Η κοιλάδα του Πλατανιστού

Βρίσκεται στο χωριό Πλατανιστός που απέχει 25 χμ. από την Κάρυστο. Το ρέμα ξεκινάει από ένα μικρό φαράγγι στο χωριό Πανοχώρι όπου μπορεί κανείς να δει ένα τοξωτό γεφύρι και ένα νερόμυλο. Το ποτάμι περνάει μέσα από το χωριό χαρίζοντάς δροσιά και πλούσια βλάστηση και συνεχίζει έως την παραλία Ποτάμι.  Η ρεματιά σε όλη τη διαδρομή της είναι κατάφυτη με πλατάνια, ιτιές, πικροδάφνες, λυγαριές και σκλήθρα. Ο όρμος του Ποταμιού βρίσκεται ανάμεσα σε παράκτιους γκρεμούς όπου φύονται σπάνια βραχόφιλα φυτά. Δίπλα στην εκβολή σχηματίζονται μικρές λιμνούλες και έλη που συγκεντρώνουν μεταναστευτικά πουλιά. Η πλούσια αμμουδια προσφέρεται για κατασκήνωση.

 

Το ρέμα της Λάλας

Τα νερά που πηγάζουν από την Οχη είναι αρκετά και παλιά πότιζαν τα περιβόλια στα χωριά και κινούσαν νερόμυλους. Η ρεματιά της Λάλας ξεκινάει από μια υπόγεια πηγή στη βάση ενός μικρού φαραγγιού κάτω από τα Στεφάνια της Λάλας. Το μονοπάτι κατά μήκος της ρεματιάς είναι σε πολλά μέρη λιθόστρωτο και περνά από παλιές κρήνες και τοξωτά γεφυράκια. Στη ρεματιά λειτουργούσαν αρκετοί νερόμυλοι από τους οποίους σώζονται ερείπια.

 

Η κοιλάδα των Μύλων

Το χωριό Μύλοι, 4χμ βόρεια της Καρύστου, διασχίζεται από το ρέμα Πλατανίτσες που κατεβαίνει από την Οχη. Το χωριό πήρε το όνομά του από τους μύλους που λειτουργούσαν κατά το μήκος του ρέματος. Ο ήχος του ρέματος που κυλάει μέσα στο χωριό είναι χαρακτηριστικός όπως και οι κρήνες που συναντά κανείς. Το ρέμα των Μύλων συναντάει το ρέμα της Λάλας κοντά στα Αλαμανέικα και δημιουργούν το ποτάμι της Ρηγιάς που εκβάλλει στην δυτική παραλία της Καρύστου.

 

Το ρέμα του Αετού

Είναι μικρότερο από τα δύο προηγούμενα και κυλάει λιγότερο νερό. Ξεκινάει από τον πάνω Αετό και εκβάλλει στην παραλία Μάρμαρα