Ακτές

Το ακρωτήριο του Καφηρέα

Ακρωτήριο ΚαφηρέαςΤο ακρωτήριο του Καφηρέα ή Καβοντόρου είναι το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας στα ανατολικά. Πάνω στο ακρωτήριο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αη- Γρηγόρη που αγναντεύει το νησάκι Αράπης. Το ακρωτήριο και η ευρύτερη ακτή είναι ταυτισμένη από την αρχαιότητα με ναυάγια λόγω της τρικυμισμένης θάλασσας. Μάλιστα το όνομα Καβοντόρος πιθανόν να προέρχεται από τα χρυσά νομίσματα που ξέβραζε η θάλασσα από τα ναυάγια. Ένα από τα πιο φημισμένα ναυάγια είναι των Ελλήνων που επέστρεφαν από την Τροία που ξεγελάστηκαν και νόμισαν ότι πλησιάζουν σε ασφαλές λιμάνι όταν είδαν την απατηλή φωτιά που είχε ανάψει ο Ναύπλιος, βασιλιάς της Καρυστίας, στην Ανεμοπύλα. Ο τελευταίος ήθελε να πάρει εκδίκηση για το φόνο του γιου του Παλαμήδη.

 

Το ανεμοδαρμένο ακρωτήριο καλύπτεται με φρύγανα όπως o αγκαθωτός θάμνος Centaurea spinosa. Ορισμένα σπάνια ενδημικά φυτά όπως η Armeria johnsenii φύονται ανάμεσα στα φρύγανα και στα βράχια της ακτής. Η καλύτερη εποχή να δει κανείς τα σπάνια φυτά είναι προς το τέλος της άνοιξης.

  

Η γεωγραφική θέση και τα θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν θρεπτικές ουσίες  κάνουν το ακρωτήριο σημαντικό ψαρότοπο και πέρασμα για μεγάλους αριθμούς ψαριών. Χιλιάδες θαλασσοπούλια προσελκύονται από την πλούσια τροφή όπως  μύχοι, ασημόγλαροι αρτέμηδες, θαλασσοκόρακες καθώς και ο σπανιότερος γλάρος του Αιγαίου, ο αιγαιόγλαρος. Στις θαλάσσιες σπηλιές που υπάρχουν στις απόκρημνες ακτές του Καβοντόρου, βρίσκει καταφύγιο  η μεσογειακή φώκια.