Χλωρίδα

Αγριολούλουδα της Οχης

Η Οχη και η ευρύτερη περιοχή έχει εξαιρετικό βοτανικό ενδιαφέρον. Εχουν καταγραφεί 700 είδη ποώδων φυτών ορισμένα από τα οποία είναι σπάνια δηλαδή απαντούν σε μικρούς πληθυσμούς ή σε λίγες τοποθεσίες, ενώ άλλα ανήκουν στα ενδημικά της Ελλάδας ή της Εύβοιας.  Η ιδιαιτερότητα της βλάστησης της περιοχής οφείλεται όχι μόνο στην ποικιλία της χλωρίδας αλλά και στην παρουσία τοπικών ενδημικών φυτών που φύονται μόνο στην ΄Οχη είτε στην Καρυστία. Η ΄Οχη και ο Καβοντόρος θεωρούνται ένα από τα κέντρα ενδημισμού του Αιγαίου καθώς η εξάπλωση πολλών φυτών σταματάει εδώ.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί  7 ενδημικά

Καμπανούλα της Καρυστίας (Campanula celsii carystea): Κοινό ενδημικό είδος της Καρυστίας. Απαντάται στους νότιους πρόποδες της Οχης. 

Σκόρδο της Καρυστίας (Allium karistanum): σπάνιο ενδημικό φυτό που φύεται στην παραλιακή ζώνη ανατολικά της Καρύστου. 

Stachys euboicaΣτάχυ της Εύβοιας (Stachys euboica): τοπικό ενδημικό αρωματικό φυτό που δεν απαντάται συχνά. Φύεται σε βραχώδεις σχηματισμούς της Οχης όπως στο φαράγγι του Αγίου Δημητρίου και τις ακτές του Καβοντόρου.

Τσάι της Εύβοιας (Sideritis Euboea): ενδημικό φυτό των βουνών της Εύβοιας που στην Οχη φύεται άνω των 800μ. Ορισμένες τοποθεσίες όπως ο Αγιος Δημήτριος είναι εξαιρετικά πλούσιες σε τσάι.

Inula sobfloccosa

Ινουλα της Οχης (Inula sobfloccosa):  σπάνιο ενδημικό φυτό της Οχης που φύεται σε απόκρημνα βράχια όπως στα Στεφάνια της Λάλας.

Αρμέρια του Γιόνσεν (Armeria johnsenii) : σπάνιο ενδημικό που φύεται σε παράκτιες θέσεις όπως στην ακτογραμμή του Καλλιανού και της ευρύτερης περιοχής του Καβοντόρου. 

Τσεράστιο του Ρούνεμαρκ (Cerastium runemarkii) : σπάνιο ενδημικό των κορφών της Οχης που απαντάται επίσης στην Νάξο.

Παιώνιες στις βόρειες πλαγιές της Οχης

Παιώνια η αρρενωπή (Paeonia masculla subsp. hellenica) : σπάνιο και ευάλωτο αγριολούλουδο που φύεται σε ελάχιστες θέσεις στην περιοχή του φαραγγιού του Αγίου Δημήτρη και πάνω από το χωρίο Ρούκλια. Η αποικία αυτή είναι από τις μεγαλύτερες του είδους στην Ελλάδα.

Βιόλα της Εύβοιας

Βιόλα της Εύβοιας (Viola euboea): ενδημικός άγριος πανσές της Εύβοιας με αποχρώσεις βιολετί, κίτρινο και κρεμ. Απαντάται σε αφθονία σε πολλά σημεία της Οχης. 

Φριτιλάρια του Ερχαρτ (Fritilaria ehrhartii) : σπάνιο ενδημικό φυτό της Ελλάδας που μοιάζει με τουλίπα. Απαντάται στην κοιλάδα της Λάλας, το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου και τα Πλακωτά (νοτιοδυτικοί πρόποδες της Οχης).

Κολχικό της Εύβοιας (Colchicum euboeum): σπάνιο ενδημικό φυτό της Ελλάδας. Φύεται σε βραχώδεις τοποθεσίες κοντά στις κορυφές της Οχης.