Ακτές

Το ακρωτήριο του Καφηρέα

Ακρωτήριο Καφηρέας

Το ακρωτήρι του Καφηρέα ή Καβοντόρος είναι το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας προς τα ανατολικά. Στο ακρωτήρι βρίσκεται η εκκλησία του Αϊ-Γρηγόρη που βλέπει στο νησί Αράπης. Το ακρωτήρι και η ευρύτερη ακτή έχουν ταυτιστεί από την αρχαιότητα με ναυάγια λόγω της φουρτουνιασμένης θάλασσας. Μάλιστα το όνομα Καβοντόρος μάλλον προέρχεται από τα χρυσά νομίσματα που ξέβρασε η θάλασσα από τα ναυάγια. Ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια είναι των Ελλήνων που επέστρεφαν από την Τροία, οι οποίοι εξαπατήθηκαν και νόμιζαν ότι πλησίαζαν σε ασφαλές λιμάνι όταν είδαν την απατηλή φωτιά που άναψε ο Ναύπλιος, βασιλιάς της Καρυστίας, στην Ανεμοπύλα. Ο τελευταίος ήθελε εκδίκηση για τον φόνο του γιου του Παλαμίδη.

Το ανεμοδαρμένο ακρωτήρι είναι καλυμμένο με φρύγανα όπως ο αγκαθωτός θάμνος Centaurea spinosa. Μερικά σπάνια ενδημικά φυτά όπως το Armeria johnsenii αναπτύσσονται ανάμεσα στους θάμνους και τους βράχους της ακτής. Η καλύτερη εποχή για να δείτε τα σπάνια φυτά είναι προς το τέλος της άνοιξης.

Η γεωγραφική θέση και τα ρεύματα που μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά, καθιστούν το ακρωτήρι σημαντικό ψαρότοπο και πέρασμα για μεγάλους αριθμούς ψαριών. Χιλιάδες θαλασσοπούλια προσελκύονται από την πλούσια τροφή όπως οι μύχοι, οι ασημόγλαροι, οι θαλασσοκόρακες καθώς και ο πιο σπάνιος γλάρος του Αιγαίου, ο αιγαιόγλαρος. Στις θαλάσσιες σπηλιές που υπάρχουν στις απόκρημνες όχθες του Καβοντόρο βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια.