Αιολικοί σταθμοί

Aπεικόνιση Αιολικών Πάρκων με άδεια παραγωγής ά - rae.gr

Αιολικοί Σταθμοί στην Νότια Εύβοια

Η Νότια Kαρυστία και η ευρύτερη περιοχή της Νότιας Εύβοιας βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων ανάπτυξης μεγάλων αιολικών πάρκων από το 1998. Η λογική πίσω από τη μαζική εγκατάσταση ανεμογεννητριών δεν είναι βέβαια η εξυπηρέτηση των τοπικών αναγκών ή έστω η συνεισφορά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ με βάση την αρχή της αναλογικότητας,  αλλά η τροφοδοσία του κεντρικού συστήματος με τη μέγιστη εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού της Νότιας Εύβοιας. Η κεντρική και η περιφερειακή διοίκηση των τελευταίων χρόνων εγκρίνει συνεχώς περισσότερα αιολικά πάρκα χωρίς να εξετάσει το τελικό αποτέλεσμα που θα είναι η μετατροπή της Νότιας Εύβοιας σε ενεργειακό κέντρο. Η συσσώρευση αιολικών πάρκων καταλύει τη στοιχειώδη χωροταξία και θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία. Η ευθύνη για το μέλλον που προδιαγράφεται για τη Νότια Εύβοια βαρύνει και την τοπική κοινωνία που άφησε τους σχεδιασμούς της κεντρικής διοίκησης να εξελιχθούν χωρίς καμιά αντίσταση. 

  

 

Πόσες ανεμογεννήτριες

Το Μαρμάρι με φόντο Αιολικά Πάρκα Μέχρι σήμερα στην Νότια Εύβοια λειτουργούν 352 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 34 εγκατεστημένα αιολικά πάρκα και μία γραμμή υψηλής τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος ισχύος 280 MW. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δεύτερης γραμμής υψηλής τάσης 150 KV από τον Πολυπόταμο στον Πλατανιστό που θα υπερδιπλασιάσει τον αριθμό των εγκατεστημένων αιολικών πάρκων και θα προσθέσει 300 MW ισχύος. Με τη δεύτερη γραμμή υψηλής τάσης θα συνδεθούν τουλάχιστον 21 αιολικά πάρκα διαφορετικών εταιρειών που θα εγκαταστήσουν στα όρια των παλιών Δήμων Στύρων, Μαρμαρίου και Καρύστου.

 

 

Ανεμογεννήτριες στην περιοχή της Οχης


Ανεμογεννήτριες και δίκτυα μέσης τάσης κοντά στα ΑντιάΟι εταιρείες Εnel – Koπελούζου, ΤΕΡΝΑ και RF-Energy πρόκειται να εγκαταστήσουν συγκροτήματα αιολικών πάρκων στις κορυφογραμμές των βουνών του Καβοντόρου καθώς και σε παράκτιες περιοχές. Σχεδιάζονται δύο ιδιόκτητες γραμμές υψηλής τάσης που θα χρηματοδοτήσουν οι ίδιες οι εταιρείες για τη μεταφορά του ρεύματος από τον Καβοντόρο στην Αττική. Η σύμπραξη εταιρειών  Enel – Kοπελούζου έχει πάρει άδεια εγκατάστασης για 8 αιολικά πάρκα (74 α/γ των 2,3ΜW) και συνολικής ισχύος 170MW. Ακολουθεί η ΤΕΡΝΑ που έχει πάρει έγκριση  περιβαλλοντικών όρων για 52 ανεμογεννήτριες των 3MW συνολικής ισχύος 156MW. Tέλος η εταιρεία RF-Energy έχει εξασφαλίσει άδειες παραγωγής για 150MW, ενώ διεκδικεί ακόμη 237 ΜW.