Τουρισμός

Οικοτουρισμός

Εικονοστάσι Αγίας Σοφίας στο Σταυρό ΚομήτουΗ Νότια Καρυστία και ιδιαίτερα η Περιοχή της Οχης είναι κατάλληλη για την ανάπτυξη του περιηγητικού και φυσιολατρικού τουρισμού ή αλλιώς οικοτουρισμού. Ο κύριος πόλος έλξης στον οικοτουρισμό είναι η φύση και τα πολιτιστικά μνημεία μιας περιοχής. Ο παραδοσιακός τουρισμός στα παράλια της Καρύστου, του Μαρμαρίου και των Στύρων περιστρέφεται γύρω από τα θαλάσσια μπάνια και ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από την ανάπτυξη της παραθεριστικής κατοικίας.  Η ενδοχώρα της Νότιας Καρυστίας και ιδιαίτερα ο Καβοντόρος παρέμειναν για πολλά χρόνια στην αφάνεια μέχρι που οι παραλίες στο Ποτάμι Πλατανιστού και του Αγίου Δημητρίου έγιναν δημοφιλείς στους νέους ανθρώπους για κατασκήνωση. Η οργάνωση πεζοποριών από το Δήμο Καρύστου και το τοπικό πρακτορείο τουρισμού στο φαράγγι του Δημοσάρη  ανέδειξε για πρώτη φορά την ορεινή φύση ως τουριστικό προορισμό. Ομως η ορεινή φύση της Καρυστίας και του Καβοντόρου ειδικότερα έχει να προσφέρει πολύ περισσότερα φυσικά αξιοθέατα που μένουν άγνωστα και χωρίς επισκέπτες.

 

Ενώ οι ντόπιοι φορείς δεν προσπαθούν να ανοίξουν νέους δρόμους στον τουρισμό, κάποια ξένα γραφεία ειδικού τουρισμού φέρνουν επισκέπτες και δουλεύουν με ιδιαίτερη επιτυχία. Τα γραφεία Explore και Εxodus οργανώνουν πεζοπορίες για μικρές ομάδες επισκεπτών αλλά και θαλάσσιες κρουαζιέρες στον Νότιο Ευβοϊκό. Το γραφείο bikegreece.com οργανώνει ποδηλατικές διαδρομές σε ορεινούς αγροτικούς δρόμους π.χ Κόμητο – Καλλιανού,  Αντιά-Καστανόλογγος.

 

Αυτά δείχνουν ποιο είναι το μέλλον του τουρισμού στην Νότια Καρυστία και την Περιοχή της Οχης. Όμως η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην καρδιά περιοχών φυσικής ομορφιάς ανατρέπει όλες τις προοπτικές ανάπτυξης του ήπιου τουρισμού. Τα αιολικά πάρκα και τα συνοδευτικά έργα θα ισοπεδώσουν μονοπάτια, βλάστηση,  σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και θα γεμίσουν το βουνό με υποδομές που  απωθούν τους τουρίστες. Ηδη το γραφείο bikegreece.com έχει ανακοινώσει ότι θα αποσυρθεί από την περιοχή εάν επιτραπεί η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Κερασιά και την Ανατολή.