ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ 2004"

Image

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Εκ μέρους του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου "Δημήτρης Ρήγας 2004", εκφράζουμε τα θερμά  μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των τριών αδικοχαμένων θυμάτων της πυρκαγιάς, που ξέσπασε στις 23/7/2023 στον Πλατανιστό.

Εκφράζουμε επίσης την έντονη διαμαρτυρία μας για την απουσία σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και κυρίως πρόληψης, στον τόπο μας, που σε κάθε πυρκαγιά οδηγεί στα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.

Κατά την εξέλιξή της, η τελευταία πυρκαγιά, απείλησε άμεσα τους οικισμούς: Πλατανιστός, Αντιά, Λειβάδι και Καστρί. Επί τρεις ημέρες, βοηθώντας ο ένας τον άλλον, πολλοί από εμάς, κάτοικοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, σταθήκαμε δίπλα στην πυροσβεστική, η οποία με λίγα, παλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακατάλληλα μέσα, επιχειρούσε κατά της φωτιάς στη σχετικά δύσβατη περιοχή μας. Παλεύαμε, επίσης, μαζί με τους εθελοντές, να σώσουμε ό,τι μπορούσαμε από τις περιουσίες μας και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας, πάρα τα προβλήματα στο  συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων. Όσα σπίτια και υποδομές σώθηκαν, γλίτωσαν από τη δράση όλων εμάς.

Από τότε μέχρι σήμερα αγωνιζόμαστε να περιμαζέψουμε ό,τι έμεινε από τα καμμένα.

Την ώρα που η φωτιά απειλούσε ζωές και περιουσίες, οι εταιρίες του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου των Βαλκανίων, που κατ επίφαση πρεσβεύουν την προστασία του περιβάλλοντος, δε διέθεσαν ούτε ένα εκσκαφικό μηχάνημα για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Αντιθέτως, έσπευσαν να απομακρύνουν τον εξοπλισμό τους για να μην κινδυνεύσει.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ από την πυρκαγιά  αντιμετωπίζουν σήμερα πολλοί συνάδελφοι μελισσοκόμοι, καθώς πολλές κυψέλες έχουν καεί, ενώ μεγάλες μελισσοκομικές εκτάσεις έχουν αποτεφρωθεί και μάλιστα σε περίοδο ανθοφορίας και τρύγου του μελιού.

Τα παραπάνω αποτελούν μόνο ένα μέρος της μεγάλης καταστροφής που περιλαμβάνει:
- 19.600 στρέμματα αποτεφρωμένης γης (δασικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες)
- Καμμένους στάβλους και αγροτοκτηνοτροφικές υποδομές (αποθήκες, λάστιχα, ζωοτροφές κλπ).
- Καμμένα κοπάδια και μελίσσια

Εκτός από τις άμεσες συνέπειες της πυρκαγιάς, πολλοί μελισσοκόμοι και κτηνοτρόφοι έχουμε υποστεί σημαντικές ζημιές σε αποθέματα, που βρίσκονταν σε ψυγεία και καταψύκτες,  από τη διακοπή του ρεύματος για 2 και 3 ημέρες. Αν το δίκτυο ήταν υπόγειο τότε και οι βλάβες από την πυρκαγιά θα ήταν πολύ μικρότερες.

 Οι συνεχείς εκκλήσεις των μελισσοκόμων και άλλων φορέων, για υπογειοποίηση καλωδίων Μέσης Τάσης, με τελευταία να αφορά στον αιολικό σταθμό " ΚΑΣΤΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ", παραμένουν αναπάντητες από τους αρμόδιους. Το δίκτυο γίνεται υπόγειο μόνο για να μη χάνουν κέρδη οι εταιρίες των αιολικών…

ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΥΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Την άμεση ενεργοποίηση των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ για να καταγραφούν οι ζημιές μας στο σύνολό τους.

- Να συνυπολογιστούν οι δυσμενείς συνέπειες της πυρκαγιάς στη μελισσοκομική χλωρίδα για τα επόμενα έτη, έτσι ώστε να καλυφθούν όχι μόνο οι άμεσες ανάγκες σε μελισσοτροφές αλλά και οι ανάγκες σε βάθος χρόνου, έως ότου να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.

- Να αποζημιωθούν, στο 100%, όλοι ανεξαιρέτως οι μελισσοκόμοι για απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και μελισσοκομικό εξοπλισμό.

- Να υπολογιστεί η κάλυψη αναγκών σε καύσιμα, λόγω των αυξημένων  μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων, δαπάνη εξαιρετικά δυσβάσταχτη στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης ακρίβειας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

- Να ξεκινήσουν τώρα  οι αντιδιαβρωτικές - αντιπλημμυρικές εργασίες, βάση οργανωμένων κι επιστημονικών μελετών.

- Να διανοιχθούν όλοι οι αναγκαίοι δρόμοι, ώστε να διευκολύνεται η πυρόσβεση.

- Πριν την έναρξη της επόμενης αντιπυρικής περιόδου να ανοιχθούν αντιπυρικές ζώνες, να καθαριστούν τα χωριά μας από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

- Να ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρύστου με επαρκές και μόνιμο προσωπικό.

- Να ενισχυθεί η Δασική Υπηρεσία Καρύστου με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, αλλά και με κατάλληλα μέσα, ώστε να μπορεί να εκτελέσει όλες τις παραπάνω εργασίες.

- Να υπογειοποιηθεί το δίκτυο μέση τάσης όπως επανειλημμένα έχει απαιτήσει ο Σύλλογός μας και άλλοι φορείς της περιοχής.

- Να δωθεί αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες χωρίς εξαιρέσεις και στο 100%.

ΥΠΟΓΡΑΜΙΖΟΥΜΕ ότι θα διεκδικήσουμε κάθε ένα από τα δίκαια αιτήματά μας μαζί με όλους τους πληγέντες συμπολίτες μας, όπως μαζί σταθήκαμε απέναντι στη φωτιά.

 

Το Δ.Σ.
του 
ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ 2004"

Image

Ημερομηνία δημοσίευσης

10-08-2023