Ενημέρωση για την ημερίδα στη Χαλκίδα 17/12

Image

Στις 17/12/2022 ο ΕΟΣ Χαλκίδας με τη συνδρομή των Συλλόγων Νημποριού και Δηλήσου οργάνωσαν μια εξαιρετική ημερίδα με θέμα ‘Απειλές και συνέπειες από τις αιολικές εγκαταστάσεις στην Εύβοια και τη Σκύρο’. Οι ομιλητές,  επιστήμονες από διαφορετικες ειδικότητες,  παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για τις επιπτώσεις και τα νομικά θέματα της εγκατάστασης α/γ.

Συνοπτικά αναφέρουμε μερικές αξιοσημείωτες επισημάνσεις των ομιλητών.

Ο καθηγητής ακουστικής στο ΕΜΠ, Ι. Αντωνιάδης εξήγησε τα χαρακτηριστικά του θορύβου που διαδίδεται σε διαφορετικες συχνότητες και έχει σοβαρές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Όσο μεγαλώνει η ισχύς κάθε α/γ, τόσο πιο έντονος γίνεται ο θόρυβος. Ειδικά οι τεράστιες α.γ (180 μ.) που πρόκειται να εγκατασταθουν κοντά στα Στύρα και την Κάρυστο θα είναι σαν να μπαίνουν μέσα στα σπίτια όλο το το 24ωρο.

Ο Β. Λύκος,  διδάκτωρ του πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι α/γ προκαλούν ρύπανση αλλά και προβλήματα στην παραγωγή ενέργεiας. Η ενέργεια που παράγουν δεν μπορεί να στηρίξει το εθνικό συστημα χωρίς την παράλληλη λειτουργία των θερμικών μονάδων ορυκτών καυσίμων.  Όσο περισσότερες α/γ βάζουμε, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανάγκη για εισαγωγή ορυκτών καυσιμων γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με το χρηματιστήριο της ενέργειας, ανεβάζει τις τιμές του καταναλωτή.  Η κατασκευή των α/γ απαιτεί τεράστιες ποσότητες  μετάλλων και σπανίων γαιών που για την εξόρυξή τους προκαλείται τεράστια περιβαλλοντική ζημιά σε άλλες χώρες. Ακόμη η απόθεση των πτερυγίων όταν γίνονται άχρηστα λόγω της φθοράς τους απαιτεί μεγάλες εκτάσεις για την ταφή τους επειδή δεν ανακυκλώνονται.

Ο περιβαλλοντολόγος Μ. Γκαιτλιχ μίλησε για την αρνητική επίδραση των α/γ στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεδομένου ότι οι επεμβάσεις για την εγκατάστασή τους μειώνουν τη βλάστηση, προκαλούν μεγάλες διαβρώσεις καθώς επίσης οι ίδιες οι α/γ και τα δίκτυα μεταφορας θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωση των αρπακτικών πουλιών. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης δεν βασίζεται μόνο στην παραγωγή καθαρής ενέργειας όπως μονοδιάστατα προβάλλεται, αλλά κατά προτεραιότητα στην προστασία της βιοποικιλότητας την οποία οι α/γ και τα συνοδά έργα υποβαθμίζουν ραγδαία.

Ο αρχαιολόγος Κ. Νικολάου μίλησε για τη μείωση της αξίας των αρχαιολογικών μνημείων και χώρων απο την εγκατάσταση α/γ σε κοντινές αποστάσεις καθώς και από τους δρομους πρόσβασης. Παρουσίασε παραδείγματα παραβιάσεων σε αρχαιολογικές θέσεις και μνημεία της Καρυστίας και αναφέρθηκε στην αναμενόμενη υποβάθμιση των ρωμαϊκών λατομείων στο Νημποριό.

Ο γεωλόγος Κ. Αντωνιάδης αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των επεμβάσεων για την εγκατάσταση α/γ στο γεωλογικό υπόβαθρο σε σχέση με τα υπόγεια νερά. Η πάκτωση χιλιάδων στρεμμάτων και οι επεμβάσεις στο φυσικό ανάγλυφο (πλατείες ανέγερσης, δρόμοι, υποσταθμοί, μπαζώματα, εκσκαφές, ανατινάξεις) εμποδιζει την κατείσδυση του βρόχινου νερού και την υπόγεια αποθήκευσή του που τροφοδοτεί τις πηγές και τα πηγάδια. Αποτέλεσμα θα είναι η μειωση του διαθέσιμου νερού που σε συνδυασμό με τις μειωμένες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις επιτείνει την ερημοποίηση.

Οι δικηγόροι Τ. Κόλλιας, Π. Φωκάς, Γ. Μπάλιας και Α. Καλλία αναφέρθηκαν στο πλήθος των νομικών παραβάσεων που παρουσιάζει η εγκατάσταση των α/γ στη Νότια Εύβοια. Παραβιάζονται όλες οι θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος ακόμη και οι διατάξεις του Χωροταξικού των ΑΠΕ, ενώ η γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν λαμβάνεται ποτέ σοβαρά υπόψη. Οι περιβαλλοντικες μελέτες δικαιώνουν μονομερώς τα έργα των εταιρειών και αφήνουν το περιβάλλον και τους κατοίκους απροστάτευτους. Με τη νέα Οδηγία της ΕΕ για τις ΑΠΕ και την αναθεώρηση του εθνικού Χωροταξικού, είναι πιθανό η Εύβοια να χαρακτηριστεί περιοχή συμπαγούς ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η ημερίδα ήταν πλήρως διαφωτιστική ως προς τις επιπτώσεις και την κατάσταση που βρισκόμαστε. Η εισβολή των α/γ συνεχίζεται και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Οι τοπικές κοινωνίες της Εύβοιας και της Σκύρου καλούνται να αντισταθούν και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την ίδια τη ζωή τους από τα καταστροφικά σχέδια των μεγάλων συμφερόντων.

 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Θ. Μπινιάρης

Ημερομηνία δημοσίευσης

27-12-2022