Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις

Με την πρόσφατη απόφαση 159-165/2024 το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές Συλλόγων και Δήμων της Εύβοιας για την ακύρωση των ανεμογεννητριών (α/γ) της εταιρείας Ελλάκτωρ στην Κεντρική Εύβοια (51 α.γ) και τα Στύρα - Νημποριό (32 α.γ). Είναι δεύτερη φορά που το ΣτΕ δεν δικαιώνει τους κατοίκους της Εύβοιας που προσπαθούν με δικαστικά μέσα να προστατεύσουν το περιβάλλον και τις ζωές τους από την υπερσυγκέντρωση α/γ στα βουνά και τώρα κοντά στους οικισμούς. Πρόσφατα το ΣτΕ απέρριψε επίσης την προσφυγή κατοίκου στις Πετριές που του έχουν εγκαταστησει α/γ στα 330μ. από το σπίτι του.

Η κατάσταση πάει προς το χειρότερο καθώς σχεδιάζονται σταθμοί μπαταριών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους πυρκαγιάς και ρύπανσης με τοξικά απόβλητα και αέρια. Η πρόσφατη πυρκαγιά σε α/γ έδειξε έναν ακόμη κίνδυνο που κρέμεται κυριολεκτικά πάνω από τα κεφάλια μας. (Δείτε τα χάλια : https://photos.app.goo.gl/FdamW5h2fANGMGPj9 )

Τώρα λοιπόν που σβήνει η ελπίδα να εμποδιστεί η εγκατάσταση περισσότερων α/γ μέσω της Δικαιοσύνης και οι α/γ πλησιάζουν την αυλή μας,  τι άλλο μένει να κάνουμε εμείς οι κάτοικοι της Εύβοιας; Θα αφήσουμε να γεμίσουν τον τόπο μας με ακόμη  περισσότερα βιομηχανικά τέρατα και σκουπίδια και να κάνουν τη ζωή μας κόλαση; Θα αντιδράσουμε αυτή την ύστατη στιγμή ως τοπικές κοινωνίες με τους Δήμους μπροστάρηδες ή θα τους αφήσουμε να χαλάσουν εντελώς τον τόπο και να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει όρθιο; Πάντως μην περιμένουμε να πλακώσουν οι μπουλντόζες για να αντιδράσουμε.

Ο χρόνος λιγοστεύει και οι δυνάμεις που πάνε να αποτελειώσουν τον τόπο μας δουλεύουν ασταμάτητα.  


Το ΔΣ του ΣΠΠΕΝΚ

 

Ημερομηνία δημοσίευσης

19-02-2024