Ενημέρωση (πυρκαγιές, νέο Δ.Σ. Συλλόγου, δράσεις καλοκαιριού)

1.    Πυρκαγιές

Το φετινό καλοκαίρι εκδηλώθηκαν επτά πυρκαγιές, τόσες που δεν είχαμε δει ποτέ άλλοτε. Η απώλεια καλλιεργειών και ζώων στον κάμπο της Καρύστου, η μείωση της βλάστησης και η επακόλουθη διάβρωση του εδάφους είναι σοβαρά πλήγματα για το περιβάλλον και την  παραγωγή.    Στην τοπική κοινή γνώμη ακούγονται μαρτυρίες ότι οι πυρκαγιές προκαλούνται από σπινθήρες στα καλώδια μεταφοράς ρεύματος που εξυπηρετούν τα αιολικά πάρκα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι  πυρκαγιές ξεκινούν σε σημεία όδευσης των γραμμών μέσης τάσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κάμπος της Καρυστου που καίγεται κάθε χρόνο. Εάν πράγματι αυτή είναι η αιτία, τότε τα επόμενα χρόνια καθώς θα αυξάνονται τα αιολικά πάρκα και μαζί οι γραμμές μεταφοράς ρεύματος,  θα αυξηθούν κατακόρυφα και οι πυρκαγιές.

Το ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1200 κάτοικοι της περιοχής και θα διαβιβαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητάει εκτός των αποζημιώσεων και την υπογειοποίηση των γραμμών μεταφοράς ενέργειας.
Το θέμα των πυρκαγιών επείγει να συζητηθεί δημόσια και να γίνει κοινό μέτωπο αγώνα για να προλάβουμε χειρότερες καταστάσεις στο μέλλον. Οι πυρκαγιές απειλούν σοβαρά τη Νότια Καρυστία και εάν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό θα οδηγηθούμε μοιραία στην ερημοποίηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή.

2.    Νέο ΔΣ του Συλλόγου

Η Γενική Συνέλευση στις 26/7/2016 ανέδειξε νέο ΔΣ. Οι αρμοδιότητες των μελών κατανέμονται ως εξής:

Πρόεδρος: Χ. Μπερέτη

Αντιπρόεδρος: Δ. Γιαννάκος

Γραμματέας:  Θ. Μπινιάρης

Ταμίας: Π. Ασλάνης

Δημόσιες Σχέσεις: Σ. Γιαννοπούλου

Μέλη:  Γ. Σχίζας, Γ. Τσολάκης, Β. Βροντίσης, Χ. Μήτρος

 

 2.    Δράσεις του καλοκαιριού

  • Στις 3/7/2016 καθαρίσαμε και βάλαμε ταμπέλες στο μονοπάτι Μύλοι – Κύλινδροι μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύλων. Οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν και θα συνεχιστούν σε επόμενη εξόρμηση.
     
  • Στις 25/8/2016 επισκεφτήκαμε το μονοπάτι στο Φαράγγι του Αγίου Δημητρίου που έχει πάθει ζημιές από κατολισθήσεις σε τέσσερα σημεία. Για την αποκατάστασή του θα χρειαστεί να δουλέψουν τουλάχιστον ένας χτίστης πέτρας με ένα ή δύο εργάτες και μια ομάδα εθελοντών. Το μονοπάτι σε συνδυασμό με την παραλία της Σχινοδαύλειας όπου καταλήγει, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό αξιοθέατο όπως ο Δημοσάρης. Η θέα των απόκρημνων γκρεμών που υψώνονται πάνω από το μονοπάτι δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση του μεγαλείου της φύσης. Εχουν ακόμη ενδιαφέρον τα απομεινάρια της αγροτικής ζωής που διακρίνονται διάσπαρτα στο τοπίο. Μόνο ένας βοσκός έχει απομείνει που χρησιμοποιεί το μονοπάτι.
     
  • Στις 17/8/2016 μας προσκάλεσε ο Σύλλογος οικιστών της Κορασίδας Αλιβερίου να μιλήσουμε για τα αιολικά πάρκα της Νότιας Εύβοιας. Ο παραθαλάσσιος οικισμός πρόκειται να περιτριγυριστεί με ανεμογεννήτριες σε κοντινή απόσταση και οι κάτοικοι ανησυχούν για το μέλλον του τόπου τους.
     
  • Στις 18/8/2016 ο Γιάννης Σχίζας, μέλος του ΔΣ και πιστός φίλος της περιοχής μας για πολλές δεκαετίες,  έδωσε την ομιλία  ‘Οχη: το βουνό της Εύβοιας και η απομάγευση που απειλείται’ στην καντίνα της παραλίας Μάρμαρα Αετού. Την ομιλία παρακολούθησαν περίπου 30 άτομα.

Διαβάστε ένα μέρος της ομιλίας http://oikologein.blogspot.gr/2016/08/18-7.html