Η Νότια Καρυστία στην μέγγενη των αιολικών πάρκων

Οι εργασίες εγκατάστασης των αιολικών πάρκων της Ενελ και άλλων εταιρειών προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Το  βουνό βρίσκεται σε φάση κατεδάφισης από άκρη σε άκρη: όλες οι κορυφογραμμές έχουν πλέον δρόμο πρόσβασης από τον οποίο ξεκινούν άλλοι δρόμοι πρόσβασης για κάθε ανεμογεννήτρια. Ξεχωριστοί δρόμοι ανοίγονται για τους πυλώνες υψηλής τάσης σε όλο τον Καβοντόρο έως τον Μπούρο. Στους δρόμους απουσιάζουν τα τεχνικά έργα για την απορροή των βρόχινων νερών που αν γίνουν ορμητικά θα προκαλέσουν απρόβλεπτες καταστροφές. Ήδη από το καλοκαίρι στο χωριό Σχίζαλι έχουν κυλήσει βράχοι κοντά σε σπίτια.

Ο αντίκτυπος των έργων γίνεται ολοένα πιο αισθητός στην ίδια την Κάρυστο και τα περίχωρα της. Η κίνηση βαριών οχημάτων προκαλεί όχληση στους κατοίκους που θα ενταθεί κατά την μεταφορά των ανεμογεννητριών. Επεμβάσεις παρατηρούνται στον περιφερειακό δρόμο της Καρύστου όπως και στον επαρχιακό δρόμο προς Μπούρο προκειμένου να περάσουν οι νταλίκες των 40 μέτρων. Οι ζημιές στο οδόστρωμα που δεν έχει κατασκευαστεί για να αντέξει βάρη εκατοντάδων τόνων είναι αναμενόμενες. Μια έκταση πάνω από 10 στρέμματα στον Μπούρο έχει ισοπεδωθεί και στρωθεί με χαλίκι για να γίνει αποθετήριο υλικών και οχημάτων προκαλώντας όχληση στους περίοικους.

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η υπεράντληση νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις του Δήμου Καρύστου και ιδιωτών που ξεκίνησε από το καλοκαίρι και συνεχίζεται αμείωτη μέχρι σήμερα. Η συστηματική υδροληψία μεγάλων ποσοτήτων νερού  είναι μια σοβαρή επέμβαση στον υδροφόρο ορίζοντα που δεν προβλεπόταν από τις μελέτες, ούτε επιτρέπεται από την νομοθεσία γιατί μπορεί να μειώσει την διαθεσιμότητα νερού και να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις όπως λειψυδρία, αλατότητα εδαφών και ερημοποίηση.

Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή καταστροφή που βιώνει ο τόπος,  η κοινωνία σιωπά... Τα μικροκέρδη ορισμένων επαγγελματιών από τις εργασίες και τις δοσοληψίες των εργολάβων και του προσωπικού τους έχουν ρίξει πέπλο σιγής στην συντελούμενη ζημιά που μεγεθύνεται μέρα με την μέρα. Επιπλέον οι δωρέες και οι χορηγίες της εταιρείας προς το Δήμο Καρύστου και ορισμένους Συλλόγους έχουν διαμορφώσει μια στάση υποστήριξης προς τα  έργα που ενισχύεται από τη συστηματική  προπαγάνδα ( βλέπε φυλλάδιο της ΕΝΕΛ για δήθεν όφελος της τοπικής κοινωνία).

Νομίζουμε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Νότιας Καρυστίας αντιλαμβάνονται ότι η περιοχή μας καταστρέφεται με γοργό ρυθμό και πάει να γίνει ενεργειακό κέντρο με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ανεμογεννητριών σε όλη τη χώρα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί όνειδος για τον τόπο και τους κατοίκους  που επιτρέπουν να γίνει ένα τέτοιο τερατούργημα πάνω από τα κεφάλια τους. Είναι ανάγκη να δούμε  μακρύτερα από τα μικρά και  προσωρινά οφέλη και να σκεφτούμε σοβαρά τις συνέπειες που μας περιμένουν σε όλα τα επίπεδα:

· Το φυσικό περιβάλλον θα εξαφανιστεί μπροστά στις γιγάντιες υποδομές βιομηχανικού τύπου με επακόλουθες φυσικές καταστροφές και πιθανή λειψυδρία.

· Οι τοπικές δραστηριότητες θα μαραζώσουν μέχρι να σβήσουν

· Θα επικρατήσει  αρνητική εικόνα στην  ταυτότητα της περιοχής ως βαριά υπερφορτωμένης ζώνης με ανεμογεννήτριες.

· Η ζωή των κατοίκων θα γίνει αβίωτη  αφού έχει παρατηρηθεί ότι η βιομηχανοποίηση ενός τόπου οδηγεί πρώτα στην  κατάρρευση του φυσικού περιβάλλοντος και στη συνέχεια στην κατάρρευση της υγείας των ανθρώπων.

Όσοι καταλαβαίνουμε που μας πάει η αλόγιστη εγκατάσταση ανεμογεννητριών οφείλουμε να μιλήσουμε. ΄Οταν ο τόπος βουλιάζει, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον υπερασπίσουμε προτού γίνει  κολαστήριο για τις ζωές μας.

Σχετικό βίντεο:

 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Χ. Μπερέτη- Πρόεδρος

Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας