Ψήφισμα του Δ.Καρύστου για το Νημποριό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων στο Νημποριό από την επέλαση των αιολικών πάρκων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έθεσε ως έκτακτο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Νημποριού από την επέλαση των αιολικών πάρκων.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δ. Παρασκευάς σημείωσε πως: «Παρά τη συντριπτικά αρνητική θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής των Στύρων, Ν. Στύρων και Νημποριού στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο λόφο του Νημποριού η εταιρία «Ελλάκτωρ» συνεχίζει το έργο της με ευθύνη της κυβέρνησης. Στις 24 και 25 Ιουνίου επιχείρησε να εγκαταστήσει ανεμομετρικούς ιστούς και μάλιστα χωρίς την άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Η προσπάθεια της εταιρίας έπεσε στο κενό λόγο της αντίδρασης των κατοίκων.

Μάλιστα, η επιδιωκόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Νημποριό εκτός των άλλων απειλεί και μια σειρά πολύτιμα αρχαιολογικά μνημεία».

Το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου ομόφωνα ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα που θα αποσταλεί στην Υπουργό Πολιτισμού:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, άλλη μια φορά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο και ειδικά στο Νημποριό.

Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας με μόνο κριτήριο το κέρδος έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής. Ήδη, από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα έχουν υποστεί φθορές στα ρωμαϊκά λατομεία στη θέση «Ηλιόλουστη» και «Αμυγδαλιά», τμήμα οικίας ελληνιστικών χρόνων στη θέση «Αμυγδαλιά», Αρχαϊκή οικία στη θέση «Καψούρι» και άλλα.

Ο όμιλος «Ελλάκτωρ», με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσα από την διυπουργική επιτροπή για τον στρατηγικό επενδυτή, σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον λόφο του Νημποριού, της Δημοτικής Ενότητας Στύρων, του Δήμου Καρύστου, 14 ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους 180 μέτρων, με διάμετρο έλικα 145 μέτρων, ως μέρος του συνολικού έργου των 64 ανεμογεννητριών στη Νότια και τη Κεντρική Εύβοια.

Εκφράζουμε επίσης τη διαμαρτυρία μας γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών υπάρχουν από το 2013, δεν προχώρησε τόσα χρόνια στην κήρυξη  του χώρου ως  αρχαιολογικού με ζώνες προστασίας των  μνημείων.

Το Νημποριό με τα ρωμαϊκά και νεότερα λατομεία, τα Δρακόσπιτα και τον πύργο Ελληνιστικών χρόνων, αποτελεί μια σημαντική θέση με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επιπλέον το νέο αιολικό πάρκο στο λόφο του Νημποριού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε σημαντικά “κηρυγμένα” και “ακήρυκτα”  μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα, πλησίον και στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Νημποριού και των Στύρων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου ζητά:

1.   Να μην επιτραπεί καμιά παρέμβαση στο λόφο του Νημποριού που θα καταστεί άκρως καταστροφική για τις αρχαιότητες.

2.   Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της «Ελλάκτωρ» στο Νημποριό. Τόσο λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αρχαιότητες, όσο και για τις συνολικότερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, παίρνοντας υπόψη πως ο Δήμος Καρύστου είναι ήδη υπερκορεσμένος, όντας ο πρώτος πανελλαδικά σε εγκατεστημένη ισχύ.

3.   Να προχωρήσει η  αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας των μνημείων.

4.   Να εξασφαλιστεί η συντήρηση των μνημείων με άμεσες σωστικές επεμβάσεις και ο καθαρισμός του χώρου.

5.   Να σταματήσει εδώ η υποβάθμιση των χώρων, να αναδειχθούν ο λόφος του Νημποριού και του Αγ. Νικολάου Στύρων σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση με την παράλληλη ανάδειξη της διαχρονικής εκμετάλλευσης της πέτρας στην περιοχή της Καρυστίας από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.

Ημερομηνία δημοσίευσης

28-07-2021