Διαμαρτυρία Στύρων 24/10

Στις 24/10/2021 στο λιμάνι των Στύρων οργανώθηκε διαμαρτυρία από τους κατοίκους των Στύρων – Νημποριού – Δηλίσου κατά των σχεδιαζόμενων α/γ περιμετρικά των οικισμών. Αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν η  συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στις 26/10 όπου αναμένεται η θετική γνωμοδότηση για τις  α/γ στο Νημποριό ακριβώς στο χώρο των αρχαίων ρωμαϊκών λατομείων. Να σημειωθεί ότι το Υπ. Πολιτισμού πάει να εγκρίνει τις α/γ στο Νημποριό χωρίς να έχει οριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο όπως έχει αιτηθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες καταδίκασαν τη στάση του Υπ. Πολιτισμού και συζήτησαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σχεδιαζόμενες α/γ στη καθημερινή ζωή των κατοίκων και το μέλλον του τόπου.

Τα θέματα που πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλο τον τοπικό πληθυσμό είναι:

  • Ο θόρυβος θα κάνει τους κατοίκους να χάσουν τον ύπνο τους. Κάθε α/γ θα σαρώνει 16 στρέμματα επιφάνειας.
  • Η οπτική όχληση θα είναι πολύ έντονη αφού πρόκειται για τις μεγαλύτερες α/γ (5MW) που έχουν μπει στην χώρα μας. Κάθε α/γ θα έχει 145 μ. διάμετρο φτερωτής.
  • Η μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της  υποβάθμισης και αλλοίωσης του τοπικού περιβάλλοντος.
  • Η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω των εκσκαφών χιλιάδων κυβικών εδάφους. Η πρόσφατη πλημμύρα στο Δήλισο έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος χωρίς τις εκσκαφές, πόσο μάλλον μετά τις εκσκαφές...

Ο νεοσύστατος Σύλλογος των κατοίκων του Δηλίσου, ο Σύλλογος Νημποριού και άλλοι από τα Στύρα κινούνται νομικά για να αποτρέψουν κάθε νέα εγκατάσταση.

Το ζητούμενο  όμως είναι η έγκαιρη και  δυναμική κινητοποίηση όλων  των κατοίκων.  Όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων περιοχών (Τήνος, Άγραφα),  η αντίδραση των κατοίκων μπορεί να βάλει φρένο σε ένα έργο ή να βάλει όρια στο ξέφραγο αμπέλι που θεωρούν τη Νότια Εύβοια εταιρείες και κράτος.

Προς το παρόν επείγει όλοι οι κάτοικοι να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην διαβούλευση που είναι ανοικτή στο περιβαλλοντικό μητρώο του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr/) μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη.

Για την ενημέρωση

Θ. Μπινιάρης

 

Διαβάστε τη σχετική ανακοίνωση.

Published_date

26-10-2021