ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Image

ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ "ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ "
 

Κάρυστος 1/2/24
 

Σήμερα, Πέμπτη 1/2/24, πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση μελισσοκόμων, αγροτών και κτηνοτρόφων από την ευρύτερη περιοχή της Καρύστου, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου " Δημήτρης Ρήγας " και του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Νότιας Καρυστίας, ενώνοντας παράλληλα τη φωνή τους με τους συναδέλφους τους σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μελισσοκόμοι, αγρότες και κτηνοτρόφοι, αφού συγκεντρώθηκαν στην είσοδο της πόλης της Καρύστου, μπροστά από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Καρύστου - Μαρμαρίου, συνέχισαν με μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης, και κατέληξαν στο Δημαρχείο Καρύστου.

Στο χώρο εξωτερικά του Δημαρχείου πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες των προέδρων των δύο συλλόγων. Οι ομιλητές καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου μελισσοκομικού και αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.

Οι συγκεντρωμένοι τόνισαν ότι απαιτούν  από την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους από τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια, ρεύμα και πετρέλαιο. Απαιτούν να ανακληθούν όλες οι περικοπές στις επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων και πλήρη ένταξη των μελισσοκόμων σε αυτές.
Συγχρόνως απαιτούν την πλήρη αποζημίωση των πυρόπληκτων μελισσοκόμων, αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πυρκαγιές του 2023 στις περιοχές του Πλατανιστού και της Αμυγδαλιάς, καθώς και αποζημίωση για τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και παραγωγή των μελισσοκόμων και κτηνοτρόφων από τα έργα εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην περιοχή. Επίσης απαιτούν την άμεση λήψη μέτρων αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την περιοχή, τονίζοντας ότι από τις τελευταίες μόνο πυρκαγιές κάηκαν 120.000 περίπου στρέμματα γης και έχασαν τη ζωή τους τρείς άνθρωποι. Τέλος απαιτούν να σταματήσει η εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων και η καταστροφική εκχέρσωση χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων και μελισσότοπων, στην κορεσμένη πλέον Νότια Εύβοια.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των αιτημάτων, από αντιπροσωπεία των συλλόγων, στην αντιπρόσωπο του ΕΛΓΑ στην Κάρυστο και στο Δήμο Καρύστου ενώ παράλληλα απεστάλη εγγράφως στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Οι παρευρισκόμενοι στη συγκέντρωση δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους σε συντονισμό με τους συλλόγους των συναδέλφων τους από την υπόλοιπη Εύβοια.

Την αλληλεγγύη τους στους μελισσοκόμους και αγροκτηνοτρόφους εξέφρασαν, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Δήμου Καρύστου, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Καρύστου και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου ενώ από πλευράς του Δήμου Καρύστου υπήρξε  δέσμευση ότι θα στηριχθούν τα αιτήματα με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Για το Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου

η πρόεδρος
Αθανασίου Ευαγγελία

η γραμματέας
Γαρυφάλου Παρασκευή 

Image

Image

Image

Ημερομηνία δημοσίευσης

06-02-2024