Συγκέντρωση στο Ρεούζι - ενημέρωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 4/9/2022 με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέων Στύρων έγινε στην Ζωοδόχο Πηγή (Ρεούζι), ενημέρωση των κατοίκων για τις 33 ανεμογεννήτριες της εταιρείας Ελλακτωρ που έχουν αδειοδότηση περιβαλλοντικών όρων. Το θέμα παρουσίασαν εκπρόσωποι του ΣΠΠΕΝΚ και των Συλλόγων Δηλήσου και Νημποριού.

 Όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες θα προκαλέσουν  πολλαπλή ζημιά στα Στύρα και τους γύρω οικισμούς όπως το Ρεούζι, τις Κουβέλλες, το Νημποριό κ.α. λόγω των μικρών αποστάσεων από τα σπίτια και των σοβαρών επεμβάσεων για την εγκατάστασή τους. Μερικές από τις επεμβάσεις θα είναι τα δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων, οι εκσκαφές χιλιάδων κυβικώνη κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης και η υπόγεια μεταφοράς του ρεύματος σε σκάμμα άνω των 100 χμ.

Η περιοχή της Δ.Ε. Στύρων θα μετατραπεί σε ένα βιομηχανικό εργοτάξιο που όχι μόνο θα προκαλεί όχληση αλλά και θα διαταράξει τον τόπο ολοσχερώς. Βαριές θα είναι οι επιπτώσεις και κατά τη λειτουργία των α/γ που θα περικυκλώσουν τα Νέα Στύρα και τους γύρω οικισμούς δημιουργώντας ένα οπτικό και ακουστικό περιβάλλον απόλυτα ενοχλητικό και δυσάρεστο. Σημαντική ήταν η μαρτυρία κατοίκων από τα Κόσκινα και τις Πετριές που επιβεβαίωσαν ότι ακούν συνεχή θόρυβο που δεν τους αφήνει να κοιμηθούν.

Για την αντιμετώπιση της απειλής των οικισμών από τις ανεμογεννήτριες έχουν γίνει νομικές ενέργειες από τους Συλλόγους Νημποριού, Δηλήσου και από το Δήμο Καρύστου. Ωστόσο δεν επαρκούν, ούτε διασφαλίζουν την αποφυγή του κινδύνου να μετατραπεί η περιοχή της Δ.Ε. Στύρων σε βιομηχανική ζώνη.

Είναι επείγουσα ανάγκη οι κάτοικοι της Δ.Ε. Στύρων και άλλων οικισμών που έχουν το ίδιο πρόβλημα να κινητοποιηθούν και να δηλώσουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουν την τερατογένεση του τόπου τους. Ο αγώνας για την αποτροπή της απειλής συνεχίζεται.

Το  Κοινοτικό Συμβούλιο

 

Νέων Στύρων

Ημερομηνία δημοσίευσης

06-09-2022