ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΤΩΝ ΣΤΥΡΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

διαμαρτυρία στην ακρόπολη Στύρων για τις ανεμογεννήτριες

Στις 2.10.2021 έγινε διαμαρτυρία στην ακρόπολη των Στύρων κατά των α/γ που σχεδιάζονται να μπουν πέριξ των Στύρων και των οικισμών (Νημποριό, Δήλησος, Κουβέλες, Ρεούζι, Αλμυροπόταμος). Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου (συνημμένο).

Η μελέτη εδώ: 

https://drive.google.com/file/d/1NoLAdM0sxtjEPGCXawQbNGNDEY5KJrX9/view?usp=sharing

Παρακάτω, ακολουθεί το σχετικό δελτίο τύπου:


Με  κινητοποίηση στην πλατεία των Στύρων, ξεκίνησε η διαμαρτυρία – οδοιπορικό κατοίκων της περιοχής και φορέων, ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών και υποσταθμού μέσης τάσης, γύρω και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και οικισμούς.

Η διαδήλωση, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες,  κορυφώθηκε στην αρχαία ακρόπολη Στύρων, το κάστρο « Άρμενο». Η Ακρόπολη ήδη ασφυκτιά λόγω των υφιστάμενων αιολικών σε πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ με τα νέα σχεδιαζόμενα έργα θα περικυκλωθεί ολοκληρωτικά από ανεμογεννήτριες ύψους 180 μέτρων. Αντίστοιχα, οι διαδηλωτές διατράνωσαν την αντίθεση τους στο αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού που θα καταστρέψει ολοσχερώς τα ρωμαϊκά λατομεία της περιοχής.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων Νικολάου Κωνσταντίνος, όπου ανέδειξε ότι η  υποβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων ή και η ολοκληρωτική καταστροφή αρχαιοτήτων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ολόκληρη τη χώρα, αποτελεί πολιτική επιλογή του ΥΠ.ΠΟ.Α. με γνώμονα  τα συμφέροντα των εταιρειών ενέργειας. Παράλληλα τονίστηκε ότι η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη, όχι μόνο δεν προστατεύει το περιβάλλον, αλλά δεν αποδίδει και κανένα όφελος στους κατοίκους της περιοχής.

Η απόφαση των κατοίκων να υπερασπιστούν την πολιτιστική τους κληρονομιά, το περιβάλλον, αλλά και συνολικά τη ζωή τους, ενάντια στην επέλαση των ΒΑΠΕ, δηλώθηκε περίτρανα και άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση του αγώνα, απαιτώντας:

• Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.

• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

• Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.

• Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.

• Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

• Να μη μετατραπεί η Εύβοια σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ.

Στην διαδήλωση κάλεσαν οι:

Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού, Σύλλογος οικιστών Δήλησου, Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων, Σύλλογος Προστασία Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.ΝΚ.), Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.).

 

Ημερομηνία δημοσίευσης

14-10-2021