Απάντηση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας( ΣΠΠΕΝΚ) στο άρθρο του blog "freesunday.gr"

 

Κύριοι
    Με μεγάλη δυσαρέσκεια διαβάσαμε το αόριστο και μη τεκμηριωμένο άρθρο σας που αφορά την αντίθεση πολιτών και φορέων  στη Νότια Καρυστία σε project άναρχης συσσώρευση αιολικών σταθμών μέσα στην προστατευόμενη περιοχή  NATURA όρους Οχη και ευρύτερης περιοχής του σημερινού Δήμου Καρύστου.
    Προς ενημέρωσή σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία από μελέτες των τριών μεγάλων εταιριών Αιολικών Σταθμών που έχουν αδειοδοτηθεί στην ενλόγω περιοχή:

    Στοιχεία για τις σχεδιαζόμενες Επενδύσεις ΑΣΠΗΕ μέσα στην περιοχή Natura όρους Όχη Νότιας Καρυστίας αδειοδοτημένα από την ΔΙΠΑ τού ΥΠΕΝ.

    Η περιοχή Natura όρος Όχη και ευρύτερη περιοχή ,είναι σπάνιας φυσικής ομορφιάς με μεγάλη βιοποικιλότητα και πλούσια ορνιθοπανίδα.
    Τα συνολικά στοιχεία από τις μελέτες  των 3 μεγαλύτερων αιολικών στθμών εταιριών ENEL- Κοπελούζος/RF- Energy/ TERNA  είναι τα εξής:

 1. 27 αιολικά πάρκα.
 2. Σύνολο ανεμογεννητριών: 203.
 3. Ύψος ανεμογεννήτριας: 100- 115 m.
 4. Για κάθε βάση ανεμογεννήτριας θα χρειαστούν 400 m3 σκυρόδεμα.
 5. Νέοι δρόμοι πρόσβασης στις κορυφές του όρους και εσωτερική οδοποιία μήκους 132 Km.
 6. Πλάτος δρόμων 8 - 10 m σε απόκρημνες πλαγιές με κίνδυνο κατολισθήσεων λόγω ασταθούς σχιστολιθικού υπεδάφους και απαγορευτικών κλίσεων .
 7. Καταληψη ιδιωτικής δασικής γης : 7.588 στρέμματα για τουλάχιστον 25 χρόνια .
 8. Σύνολο εκσκαφών: 3.653.129 κυβικά μέτρα μπάζα πού πρέπει κάπου να αποτεθούν. Δηλαδή θα σκάψουν γη που αντιστοιχεί σε 243.000 φορτηγά!
 9. Μήκος εναερίων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος: 31 km.
 10. Πυλώνες: 109. Υποσταθμοί: 8.
 11. Έχουν εγκριθεί 2 εργοστάσια παραγωγής σκυροδέματος μέσα στο όρος Όχη. (αφορά την εταιρία ΕΝΕL - Κοπελούζος)

    Εκτος από αυτες τις 3 εταιρίες, υπάρχουν πολλές μικρότερες σε διάφορα στάδια αδειοδότησης όπως και εταιρίες με άδεια λειτουργίας.( ενδεικτικά εταιρίες Jasper, Ρόκας, Πύργος, Χελώνα κλπ).
    Συνολικά στην περιοχή NATURA, αν γίνουν όλα τα αιολικά πάρκα πού σχεδιάζονται, θα λειτουργούν 41 ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ με συνολική ισχύ 760.90 MW και 250 ανεμογεννήτριες.

    Καλούμε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να αμφισβητήσει αυτά τα στοιχεία.
    Κυρίως εσάς που ανήκετε στον χώρο της κεντροαριστεράς και χωρίς να έχετε ενημερωθεί για οτιδήποτε αφορά το μείζον αυτό ζήτημα, προβαίνετε σε σύνταξη άρθρου με σαφή υπονοούμενα κατά αυτών που πρωτοστατούν στο κίνημα για την απελευθέρωση της Νότιας Καρυστίας από την αναγκαστική απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών μας, για τη διατήρηση του φυσικού κεφαλαίου της περιοχής και την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.
    Απο τα στοιχεία που παραθέσαμε, σας φαίνεται ότι με την εγκατάσταση των αδειοδοτημένων αιολικών σταθμών στην περιοχή natura Νότιας Καρυστίας,απλώς κινδυνεύουν μερικοί μπούφοι και κάποια άλλα προστατευόμενα πουλιά;
    Η αλήθεια είναι ότι  κινδυνεύει να ισοπεδωθεί όλο το όρος Οχη και να μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη.
    Η αλήθεια είναι ότι θα αποψιλωθούν 7588 στρέμματα δασικής γης,θα σκαφτεί ζωντανή γη που αντιστοιχεί σε 243000 φορτηγά και μεγάλο μέρος αυτών των προϊόντων εκσκαφής, θα αποτεθεί σε περιοχές μέσα στη NATURA του όρους Οχη.
    Η αλήθεια είναι ότι το ΥΠΕΝ της σημερινής κυβέρνησης υποστηρίζει με κάθε τρόπο αυτή την επένδυση της εταιρίας ENEL στον Καφηρεα Δήμου Καρύστου όπως και τις άλλες παρόμοιες " επενδύσεις".
    Αδίκως τους κατηγορείτε.
    Η αλήθεια είναι επίσης ότι ο ΣΠΠΕΝΚ δεν υποκινείται από κανένα  "ανταγωνιστικό σχήμα"επενδυτών  όπως εμμέσως και χωρίς στοιχεία αναφέρετε στο άρθρο σας και σας προκαλούμε να αποδείξετε το αντίθετο.
    Φυσικά το άρθρο σας στρέφεται καθαρά εναντίον και του ΣΠΠΕΝΚ εφόσον εμείς προσφύγαμε στο ΣτΕ κατά εταιρίας ENEL για το " μεγάλο έργο στον Καφηρέα" .
    Διότι δεν θα αντιδρούσαμε αν γενικώς και αορίστως στρέφατε τα βέλη σας κατά των ομάδων και συλλόγων προστασίας του περιβάλλοντος αλλά ομως σαφώς και καθαρά αναφέρεστε στις ενέργειες του ΣΠΠΕΝΚ σαν παράδειγμα προς αποφυγή.
    Και μία τελευταία ερώτηση: Δεν έχετε ποτέ αναρωτηθεί εάν κάποιες από αυτές τις ομάδες, ενώσεις κλπ προστασίας του περιβάλλοντος αντιδρούν δικαίως σε επενδύσεις που βλάπτουν την ακεραιότητα του φυσικού κεφαλαίου της χώρας;
    Δεν έχετε επίσης ποτέ διανοηθεί ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι έχουν καθαρά κίνητρα για τις ενέργειες τους;
    Φαίνεται πως όχι  διότι " εξ ιδίων κρίνετε τα αλλότρια".

    link επίμαχου άρθρου
    http://freesunday.gr/apopseis/item/13237-h-diarkhs-krish-axiopistias,-ta-kyklwmata-kai-oi-mpoyfoi
   

Κάρυστος 20/11/2017
Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Βικη Βαρελά / Πολιτικός Μηχανικός/ Μέλος ΣΠΠΕΝΚ

    Υ.Σ.Παρακαλω να δημοσιευτεί στο blog σας η παρούσα επιστολή, αλλιώς θα αναγκαστούμε να προβούμε σε νομικές ενέργειες και πλήρη δημοσιοποίηση του θέματος.