Χαιρετισμοί στη συγκέντρωση της 12/11/2017, στο Γιοκάλειο Ίδρυμα Καρύστου για τα αιολικά

ΟΛΟΨΥΧΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ!

12 Νοεμβρίου 2017

Με αγανάκτηση και οργή παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη νότια Εύβοια.
Η περιοχή σας αποτέλεσε πεδίο πρώιμων πειραματισμών στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών, όπως και η Σητεία στην Κρήτη.
Στη συνέχεια, το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, το κύριο νομικό εργαλείο για την ανάπτυξη των αιολικών εγκαταστάσεων, καταδίκασε την Εύβοια σε «περιοχή αιολικής προτεραιότητας» (ΠΑΠ), μαζί με τη Βοιωτία, τον Έβρο και τη Λακωνία, για να υπηρετηθούν σχεδιασμοί με πολύ συγκεκριμένες στοχεύσεις, τη δημιουργία νέων ενεργειακών κέντρων. Τα ενεργειακά αυτά κέντρα, με ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου και αιολικούς σταθμούς σηματοδοτούν την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.

Στην Κρήτη, έχουμε την εικόνα μεγάλου τμήματος του Δήμου Σητείας, που ήδη αποτελεί βιομηχανική περιοχή αιολικών σταθμών, χωρίς να έχει χαρακτηριστεί περιοχή ΠΑΠ, δηλαδή περιοχή με δυνατότητα εγκατάστασης διπλάσιου αριθμού αιολικών σταθμών. Για το λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε σχέση με τους σχεδιασμούς που καταδικάζουν τον τόπο σας να γίνει μια απέραντη «πράσινη» βιομηχανική περιοχή.

Η προωθούμενη διπλή διασύνδεση της Κρήτης με τη Λακωνία και την Αττική και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση Κρήτης – Δωδεκανήσων, «ξεκλειδώνουν» την υλοποίηση έργων σε όλη την Κρήτη, αντίστοιχων με αυτά που απειλούν την Εύβοια. Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια καταγγείλει την τριτοκοσμική νομοθεσία που αναγόρευσε τις ΑΠΕ σε υπέρτατη εθνική προτεραιότητα.
Η προτεραιότητα αυτή ξεπερνάει κατά πολύ τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της χώρας και βέβαια τις εθνικές νομοθεσίες άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. που προστατεύουν ό,τι είναι πολύτιμο γι αυτές. Αναγορεύει το εμπόριο του ήλιου, του ανέμου, ακόμα και του νερού, σε κυρίαρχη δραστηριότητα, εις βάρος κάθε άλλης παραγωγικής δραστηριότητας, επιτρέπει την αρπαγή της γης, την κατά προτεραιότητα κατανάλωση χρηματοδοτικών πόρων, διώχνει τους «ιθαγενείς» από τους τόπους τους, και φορτώνει τα κόστη στην κοινωνία. Οι επιπτώσεις από την εγκατάσταση των αιολικών «πάρκων» είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες. Δεν υπάρχουν ακίνδυνες για το περιβάλλον αιολικές εγκαταστάσεις. Για την ίδια την κατασκευή τους απαιτούνται εξορύξεις σπάνιων γαιών και βέβαια όλα τα υλικά και οι διαδικασίες κατασκευής και μεταφοράς βιομηχανικών προϊόντων. Οι βουνοκορφές γεμίζουν με χιλιάδες κυβικά τσιμέντο και τόνους σίδερα. Τεράστιοι δρόμοι διανοίγονται μετατρέποντας τις πλαγιές σε νταμάρια. Η αποψίλωση περιοχών από την βλάστηση και η τσιμεντοποίησή τους συντελούν στο ξέπλυμα των εδαφών από τα νερά της βροχής προκαλώντας διάβρωση και επιταχύνοντας την ερημοποίηση. Σημαντικοί βιότοποι εξαφανίζονται. Η αλλοίωση και η υποβάθμιση του τοπίου έχει επιπτώσεις στον τουρισμό, στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά και στην αντίληψη της κοινωνίας για τον εαυτό της.

Οι αιολικές εγκαταστάσεις καταργούν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας απο τις ελάχιστες που υποτίθεται ότι δημιουργούν. Τα αιολικά πάρκα γερνούν γρήγορα. Το κόστος ανακύκλωσης των παροπλισμένων ανεμογεννητριών είναι δυσθεώρητο. Κάποια εξαρτήματά τους, αποτελουν επικίνδυνα απόβλητα και απαιτείται να μεταφερθούν σε ειδικούς χώρους εναπόθεσης τοξικών, αποβλήτων ενώ η αποκατάσταση της περιοχής απο το τσιμέντο και τα σίδερα είναι ουσιαστικά ανέφικτη.
Έτσι πολύ εύκολα, τα τοπία μας μπορούν να καταλήξουν σε νεκρά τοπία αποβιομηχάνισης.

Η προπαγάνδα για τις ΑΠΕ προσπαθεί να πείσει ότι θα σωθεί ο πλανήτης με την αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα και ότι θα κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια. Όμως η στοχαστική και μη προβλέψιμη ενέργεια που παράγεται από ήλιο και αέρα, πρέπει να υποστηρίζεται σε μόνιμη βάση από μονάδες συμβατικών καυσίμων. Η όποια διαλείπουσα ενέργεια παράγεται από τις ανεμογεννήτριες, όταν πλεονάζει λόγω ευνοϊκών καιρικών συνθηκών ή μειωμένης κατανάλωσης, δύσκολα αποθηκεύεται. Αυτό αποτελεί για τις εταιρείες άλλη μια ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν, με πανάκριβα, επιδοτούμενα συστήματα «αποθήκευσης», μπαταρίες και αντλησιοταμιευτήρες. Πρόκειται για γιγάντια έργα, ακόμα πιο επιβαρυντικά για το περιβάλλον. Αντλησιοταμιευτήρες χωρητικότητας πολλών εκατομμυρίων κυβικών νερού, που θα προέρχεται από φράγματα και γεωτρήσεις (!), προγραμματίζονται στην Κρήτη, όταν ακόμα δεν έχουν καλυφθεί σημαντικές ανάγκες σε ύδρευση και άρδευση.

Την Εύβοια και την Κρήτη ενώνουν οι καταγγελίες που είχαν σαν αποτέλεσμα, με την προειδοποιητική επιστολή της Ε.Ε., να αναδειχθεί ότι το Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ παραβιάζει το κοινοτικό δίκαιο. Παραδέχτηκαν αυτό που για πολλά χρόνια ισχυριζόμαστε, ότι δηλαδή δεν προστατεύονται ούτε καν οι περιοχές Natura και ότι ο τρόπος που αδειοδοτούνται τα έργα, καθένα ξεχωριστά, δεν επιτρέπει την εκτίμηση των συνολικών επιπτώσεων. Δυστυχώς αυτό δεν το αποδέκτηκε το Συμβούλιο Επικρατείας, όταν έκρινε τις σχετικές προσφυγές.

Υπενθυμίζουμε ότι η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ μελέτη είχε υποδείξει τον αποκλεισμό από εγκατάσταση αιολικών σταθμών όλων των δασικών περιοχών, κάτι που όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαετίας αποσιώπησαν και αποσιωπούν. Ακόμα και σήμερα που έχουν εξαγγείλει την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις περιοχές Natura, επιμένουν στην εφαρμογή αυτής της εξαμβλωματικής νομοθεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα να προχωρήσουν ένας μεγάλος αριθμός από έργα αιολικών σταθμών με «κλειδωμένες ταρίφες».

Αντιλαμβανόμαστε τον άμεσο κίνδυνο για την περιοχή σας και θεωρούμε ιδιαίτερα κρίσιμες τις κινητοποιήσεις και τις πρωτοβουλίες σας. Σήμερα που ο δημόσιος πλούτος χαρίζεται στους διεθνείς και ντόπιους κερδοσκόπους και η ενέργεια όπως και το νερό απο κοινωνικά αγαθά μετατρέπονται σε εμπόρευμα και μέσο κερδοσκοπίας, ο αγώνας μας είναι κοινός με τον αγώνα όλων των κινημάτων της χώρας μας και όλου του πλανήτη, παντού όπου οι λαοί παλεύουν για την προάσπιση των κοινωνικών αγαθών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Απ’ άκρη σε άκρη της Ελλάδας, απο την Κρήτη ως την Θράκη και την Ηπειρο, την Λακωνία, την Εύβοια, το Πήλιο, την Πιερία. Απο τα Επτάνησα ως την Λέσβο, τη Χιο, την Σαμοθράκη, την Ικαρία, τις Κυκλάδες, ομάδες πολιτών, κινήσεις και κινήματα αγωνίζονται για την σωτηρία των βουνών απο την επέλαση των ΑΠΕ. Οι αγώνες μας αυτοί μπορούν να ακυρώσουν τα καταστροφικά σχέδια, που βασίστηκαν στην άγνοια, αλλά και στην παραπλάνηση της κοινωνίας.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΗΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΒΑΠΕ


ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στη ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή, 12 Νοεμβρίου 2017

 

Ο περιφερειακός συνδυασμός Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα που στηρίζεται από δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ανεξάρτητους αγωνιστές, το ΕΕΚ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο περιφερειακός της σύμβουλος Γιάννης Γιανναράκης, χαιρετίζουν και στηρίζουν τον αγώνα των πολιτών του δήμου Καρύστου ενάντια στην καταστροφή που θα επέλθει από την ανεξέλεγκτη και με αποικιοκρατικούς όρους εγκατάσταση βιομηχανικών ΑΠΕ στην γη της νότιας Καρυστίας.

 

Οι Βιομηχανικές ΑΠΕ παρουσιάζονται με το προσωπείο της ήπιας και φτηνής παραγωγής ενέργειας, ενώ η πραγματική συνεισφορά τους στο ενεργειακό πρόβλημα είναι μηδαμινή και η καταστροφή  που φέρνουν όπου εγκατασταθούν μη αναστρέψιμη. Εκατοντάδες κυβικά μπετόν για τις βάσεις, πλατείες πολλών τετραγωνικών για κάθε μια ανεμογεννήτρια, αλλά και συνοδά έργα όπως διανοίξεις δρόμων που δεν εξυπηρετούν κάποια άλλη λειτουργία, εκβραχισμοί , χιλιάδες κυβικά μπάζων, κίνδυνοι κατολισθήσεων, υποσταθμοί ρεύματος, επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα της περιοχής είναι μερικές από τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Παρ’ όλες τις παραπάνω επιπτώσεις, οι ανεμογεννήτριες πρακτικά δεν μειώνουν ουσιαστικά την εξάρτηση της χώρας από τις παραδοσιακές «βρώμικες» πηγές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα το ρεύμα που παράγουν υποχρεούται να το αγοράζει η ΔΕΗ πληρώνοντάς το χρυσό, ανεξάρτητα από το αν το χρησιμοποιεί ή όχι.

 

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά, σε εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες που αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά λόγω της φτωχοποίησης τους από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας που επιβάλλουν Κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.

 

Οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις  (ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ) μαζί με την δήθεν αριστερή και εξίσου  μνημονιακή  ΣΥΡΙΖΑ  /ΑΝΕΛ  έχουν  συνυπογράψει  νόμους  διευκόλυνσης  των  αρπακτικών  του μεγάλου κεφαλαίου έτσι ώστε να εμπορευματοποιήσουν και καταστρέψουν με το πέρασμά τους ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην φύση στον πολιτισμό και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Οι υποτακτικοί των καπιταλιστικών πολιτικών της ΕΕ αφού ξεθεμελίωσαν τα εργατικά δικαιώματα, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία και ξεπούλησαν τον πλούτο της χώρας θέλουν τώρα να εκμεταλλευτούν στο έπακρο και τη φύση.

 

Μόνο με την ανάπτυξη ενός ισχυρού λαϊκού κινήματος μπορεί να ακυρωθεί η καταστροφή των βουνοκορφών της Νότιας Καρυστίας, που έχει δρομολογηθεί από τους δήθεν «πράσινους» επενδυτές με τη σύμφωνη γνώμη του πολιτικού προσωπικού των μνημονιακών κυβερνήσεων-υπαλλήλων της ΕΕ.

 

Η ανατροπή των μνημονίων και η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση είναι η δική μας πρόταση. Για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να ρυθμίσουμε την ζωή μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας και όχι σύμφωνα με το κέρδος των πολυεθνικών.

 

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι δίπλα σε κάθε κινηματική προσπάθεια υπεράσπισης του δημόσιου συμφέροντος, σε κάθε προσπάθεια διεκδίκησης της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, σε κάθε προσπάθεια για την αποτροπή της ρύπανσης μιας περιοχής από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

 

Στα πλαίσια της παραπάνω λογικής, θα υποστηρίξουμε με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε το κίνημα που έχει αναπτυχθεί στην ευρύτερη περιοχή της Καρύστου: Με δελτία τύπου και ενημέρωση στη Χαλκίδα και στις άλλες πόλεις που παρεμβαίνουμε (Λαμία, Θήβα, Λειβαδιά, Ιτέα), με καλέσματα αγώνα για το ζήτημα αυτό, καθώς και με την παρουσία μας και στάση μας στο περιφερειακό συμβούλιο.

 

 


 

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α. (Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας) συντάσσεται στο πλευρό των αγωνιστών της Ν. Καρυστίας που αρνούνται να συναινέσουν στην καταστροφή της περιοχής τους που θα συντελεστεί με την εγκατάσταση 42 αιολικών σταθμών, αντιστοιχούν σε 250 ανεμογεννήτριες μέσα και γύρω από την προστατευόμενη περιοχή NATURA Ν. Καρυστίας.

Επειδή κρίνουμε ότι η Ρ.Α.Ε. και η σχετική μνημονιακή νομοθεσία, δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πολιτών του τόπου μας, αλλά προωθούνται και διευκολύνονται, μέσω αυτών, εταιρείες να εγκαταστήσουν ΑΣΠΗΕ σε προστατευόμενες ή μη προστατευόμενες περιοχές, με εξαιρετικά ζημιογόνα αποτελέσματα για το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον όλης της χώρας, έχουμε κάθε δικαίωμα σαν ελεύθεροι πολίτες να απαιτήσουμε να ακυρωθούν αυτού του είδους οι επενδύσεις σε όλη την επικράτεια που εκτός των άλλων υποβαθμίζουν και ακυρώνουν τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα της οικονομικής μας βάσης και επιπλέον λειτουργούν αποτρεπτικά για τον κύριο πυλώνα της οικονομίας μας, τον τουρισμό.

Στις παρούσες συνθήκες επιβάλλεται να πούμε ΟΧΙ στην ολέθρια και παραπλανητική τους ανάπτυξη, που εδραιώνει την εκμετάλλευση αποικιοκρατικού τύπου της πατρίδας μας.

Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε!

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΝΤΟΥ!

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Τα μέλη του ΠΑ.Δ.ΔΥ.Α.Α

Ηράκλειο: Λαϊκή Στάση Πληρωμών (Λ.Σ.Π.)
Ρέθυμνο: Σωματείο Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου (Σ.Α.Ο.Ρ.) Χανιά: Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα (ΔΗ.ΠΑ.Κ.)
Ν. Λασηθίου: Αλληλέγγυοι Πολίτες Μεραμβέλλου (Α.ΠΟ.Μ)
Χερσόνησος: Κοινωνικοπολιτικό Κίνημα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή του Ελληνικού λαού.
Ιεράπετρα: Δίκτυο Αλληλεγγύης και προώθησης κοινωνικής οικονομίας «ΙΣΤΟΣ»
Τηλ. επικ.: 6955499933, 6979733616
https://www.facebook.com/kriti.antistasi/
pagritioddaa@gmail.com