Συνάντηση ΔΣ - αιολικό πάρκο υπό κατασκευή

 

Παρόντες: Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Β. Βροντίσης, Γ. Τσολάκης, Δ. Γιαννάκος

1. Ξεκίνησαν οι εκσκαφές και οι διανοίξεις δρόμων για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Πόρτες-Κοκκινόχωμα – Λουμπάρδα – Πλακωτά που θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την άδεια του 29 α/γ και συνολική ισχύ 24,60MW.

Το αιολικό πάρκο (ΑΠ) εγκαθίσταται σε μια κρίσιμη θέση για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής:

  • Θα είναι το πλησιέστερο ΑΠ στην πόλη της Καρύστου και απολύτως ορατό.
  • Βρίσκεται μέσα στην προστατευόμενη περιοχή, στα πόδια της κορφής της Οχης και κοντά στα Ρούκλια.
  • Θα αναπτυχθεί εκατέρωθεν ενός τμήματος του δρόμου που οδηγεί στον Δημοσάρη.
  • Βρίσκεται ανάμεσα στο Δρακότειχος,  ανεξερεύνητο αρχαιολογικό μνημείο και τις Πόρτες, ιστορική θέση Ανάθεμα.

Η αρχική μελέτη του ΑΠ αναφέρει ότι η μεταφορά του ρεύματος θα γίνει με υπέργεια γραμμή. Ως γνωστόν οι υπέργειες γραμμές προκαλούν πυρκαγιές και η τοπική κοινή γνώμη έχει πειστεί ότι κάθε νέα γραμμή πρέπει να υπογειοποιείται. Επιπλέον έχει άραγε εξεταστεί το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η πηγή της Λάλας από τις χωματουργικές εργασίες και τα εκατοντάδες κυβικά σκυροδέματος  που απαιτούνται για το συγκεκριμένο ΑΠ και το επόμενο γειτονικό ΑΠ Λυκούρδι- Πλακωτά που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει; Εάν ένα ΑΠ γεννά τόσα ζητήματα, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει όταν τα δεκάδες που έχουν εγκριθεί αρχίσουν τις δικές του εργασίες το καθένα.

2.   25 σύλλογοι της περιοχής μας θα φέρουν το θέμα των πυρκαγιών που προκαλούνται από τα υπέργεια δίκτυα μεταφοράς ρεύματος στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε πρόσφατη συνάντησή τους οι Σύλλογοι συγκεκριμενοποίησαν τα αιτήματά τους στα εξής δύο: συντήρηση των γραμμών και υπογειοποίηση των παλιών και κάθε νέου δικτύου.

3. Ο ιστότοπος του Συλλόγου οchi.gr ανακαινίζεται και θα γίνει πιο λειτουργικός και ενημερωμένος με θέματα από την επικαιρότητα. Την εργασία της αναβάθμισης έχει αναλάβει το μέλος μας και σχεδιαστής ιστοσελίδων Βασίλης Βροντίσης.

Δείτε στο χάρτη της ΡΑΕ τη θέση του ΑΠ Πόρτες-Πλακωτά καθώς και τα υπόλοιπα.

Φωτογραφίες από το αιολικό πάρκο Πόρτες-Λουμπάρδα-Πλακωτά:

Το ΑΠ ανήκει στην ομάδα των 20 αιολικών πάρκων που θα συνδεθούν με τη νέα γραμμή υψηλής τάσης Πολυπόταμος - Πλατανιστός.

Θα περιλαμβάνει 29 ανεμογεννήτριες εντός της προστατευόμενης περιοχής της Οχης, ορατές από την Κάρυστο και κοντά στα Ρούκλια.

Μεταφορά του ρεύματος: υπέργεια.