Ενημέρωση: εξελίξεις στα αιολικά

1. Οι γνωμοδοτήσεις των περισσότερων υπηρεσιών για τους 7 αιολικούς σταθμούς της DMX είναι θετικές με εξαίρεση το Περιφερειακό Συμβούλιο Στ. Ελλάδας και τον ΟΦΥ.ΠΕ.ΚΑ που γνωμοδοτούν  αρνητικά. Επίσης Το ΓΕΕΘΑ  ζητά την κατάργηση 1 α/γ στο Λιαπούρθι, 3 α/γ στον Πλάτανο και 4 α/γ στα Δίστρατα. Η  Περιφερειακή Δ/νση Χωροταξίας της Π.Ε Ευβοίας δήλωσε αδυναμία γνωμοδότησης και αναφέρει τις αρνητικές επιπτώσεις και την αντίθεσή της με τη συσσώρευση ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια. 
Ουσιαστικές ενστάσεις κατέθεσε ο Φορέας Προστατευόμενων Περιοχών (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) που αναλύει τις σοβαρές απειλές που δέχονται τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας και τελικά απορρίπτει το έργο. Ο  Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ επισημαίνει επίσης ότι σύμφωνα με έρευνες η βόσκηση σε περιοχές ανάπτυξης ανεμογεννητριών μειώνεται δραματικά, στοιχείο που έχει κρίσιμη σημασία για το μέλλον της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας στην  Καρυστία.  Η κατάθεση γνωμοδοτήσεων συνεχίζεται.


2. Εκδόθηκε η ΑΕΠΟ (έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για τον αιολικό σταθμό Αγκάθι που ενώ περιλαμβάνεται στα αιολικά της DMX, είχε εκδοθεί ξεχωριστά η Μελέτη Επιπτώσεων. Η ΑΕΠΟ είναι ανάγκη να προσβληθεί στο ΣτΕ  και  αναμένουμε να την αναλάβει ο Δήμος Καρύστου.


3. Για τον Σταθμο Αποθήκευσης Ενέργειας με μπαταρίες στη θέση Σπάτα έχουν κατατεθεί ξεχωριστά αιτήματα ανάκλησης της άδειας από τον ΣΠΠΕΝΚ και το Δήμο Καρύστου στα οποία όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση. Αναμένουμε απόφαση του Δήμου Καρύστου για προσφυγή στο ΣτΕ. Εν τω μεταξύ νέος σταθμός αποθήκευσης στα Στύρα εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ με άδεια παραγωγής.


4. Για τις ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ στο Λυκόρεμα – Λιβαδάκι, που έχουν αδειοδοτηθεί με ΑΕΠΟ, ο Δήμος Καρύστου και κάτοικοι της περιοχής κατέθεσαν  αίτηση ανάκλησης που όμως δεν απαντήθηκε από τo YΠΕΝ.  Η επόμενη νομική ενέργεια για την ακύρωση της αδειοδότησης είναι η προσφυγή στο ΣτΕ. 
 

5. Το ΣτΕ έδωσε νέα αναβολή στη συζήτηση της ομαδικής προσφυγής  του ΣΠΠΕΝΚ και πολιτών για τις ανεμογεννήτριες στον Καβοντόρο και όρισε νέα ημερομηνία  στις 22/5/2023. Οι α/γ έχουν ήδη εγκατασταθεί και αναμένεται η έναρξη λειτουργίας τους. 
 

6. Ο καταιγισμός αδειοδοτήσεων αιολικών σταθμών στην κεντρική Εύβοια και τη Σκύρο ανησυχεί έντονα τις τοπικές κοινωνίες. Τώρα είναι η ευκαιρία και επιβάλλεται να γίνουν δυναμικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις όλων των κατοίκων της Εύβοιας. Δεν θα σταματήσουν, εάν δεν τους σταματήσουμε.

Μπορείτε να διαβάσετε τη γνωμοδότηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Για τον ΣΠΠΕΝΚ 
Θ. Μπινιάρης

Ημερομηνία δημοσίευσης

28-04-2023