Περιδιαβαίνοντας τα συντρίμμια της Όχης

Η εικόνα που πήραμε από την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Οχη ήταν αποκαρδιωτική, αλλά αναμενόμενη. Οι ανεμογεννήτριες κοντά στον Πλατανιστό και τη Μηλιά ανεγείρονται με τη σειρά ενώ παράλληλα σηκώνονται περισσότεροι πυλώνες υψηλής τάσης. ΄Εχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα άλλο μέρος από αυτό που ήξερες καθώς το φυσικό τοπίο αντικαθίσταται με σιδερένιες κατασκευές που κυριαρχούν στον ορίζοντα λόγω μεγέθους. Ο υποσταθμός του Αγίου Μάμμα είναι της τάξης μεγέθους του υποσταθμού στον κάμπο της Καρύστου. Οι γραμμές υψηλής τάσης βρίσκονται λίγα μέτρα πάνω από τα καλύβια των βοσκών. Μια ανεμογεννήτρια έχει στηθεί με φόντο τον εμβληματικό Γιούδα (υψ. 1328),  τραγικό δείγμα της ανυποληψίας για τα φυσικά μνημεία… Ακολουθήσαμε το δρόμο που έχει χαραχτεί περιμετρικά της κορφής της Οχης (πάνω από τα 1000μ.) παρατηρώντας πόσο έχει αλλάξει η απορροή των νερών με την διάνοιξη νέων δρόμων. Εκεί που άλλοτε επικρατούσε η μυστηριώδης σιωπή της αλπικής ζώνης, τώρα έγινε δρόμος για βαρέα οχήματα. Φτάσαμε κάτω από τη Λάκκα Μπούκουρα  όπου έχουν διανοιχτεί δρόμοι σε απρόσιτα μέρη για τα αιολικά πάρκα Σπηλιά και Πλάτανος. Το τοπίο εδώ έχει σφαγιαστεί με κάθετες τομές πολλών μέτρων και ατέλειωτοι σωροί μπάζων έχουν ριχτεί στις πλαγιές. Κάποια άλλη φορά θα πάμε πιο πίσω στον Καβοντόρο να δούμε περισσότερες φρικαλεότητες…

 

Η πρωτοφανής καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο,τι μας κληροδότησε η φύση και έμεινε αναλλοίωτο στις χιλιετηρίδες, το γκρεμίζουνε μέσα σε μερικούς μήνες. Το κακό μόλις έχει ξεκινήσει με την ιταλική εταιρεία (που στελέχη της ομολόγησαν ανεπίσημα ότι τέτοιο έργο στην πατρίδα τους δεν θα μπορούσε να γίνει!) και θα συνεχιστεί με άλλες ελληνικές εταιρείες μέχρι να καλυφθεί όλος ο ορίζοντας της Νότιας Καρυστίας με ανεμογεννήτριες.

 

Η τοπική κοινωνία στέκει ακόμη αμήχανη και διχασμένη. Πολλοί είναι αυτοί που στις ιδιωτικές συζητήσεις φαίνονται δυσαρεστημένοι με την κατάσταση, ωστόσο δημόσια δεν εκδηλώνουν καμιά αντίδραση. Από την άλλη, μια μερίδα ντόπιων κερδίζουν χρήματα από την κίνηση του εργατικού δυναμικού και την ενοικίαση γης. Όμως το κέρδος αυτό είναι πρόσκαιρο, όσο διαρκέσει η περίοδος κατασκευής και τα ενοίκια γης δεν  θα είναι καθόλου βέβαια μετά την έγκριση του κτηματολογίου.

 

Δεν θα αργήσει να φανεί ότι η ανοχή μας μπροστά στη μετατροπή του τόπου μας σε ζώνη αιολικής ενέργειας, μας οδηγεί σε πλήρες αδιέξοδο και τελικά στον μαρασμό της Νότιας Καρυστίας. Την επόμενη μέρα ο τόπος δεν θα προσφέρεται για κανενός είδους οικονομική δραστηριότητα. Θα είναι αδιάβατος και αδιάφορος για τους τουρίστες και άχρηστος για τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους. Χωρίς να έχουμε επίγνωση αφήνουμε να μετατραπεί ο τόπος σε ένα ανεπιθύμητο μέρος για να ζει κανείς ή να κάνει διακοπές.

 

΄Οσο ανεχόμαστε τη μεγαλύτερη συσσώρευση ανεμογεννητριών της χώρας στον τόπο μας, θα βυθιζόμαστε ολοένα σε ένα βάλτο από τον οποίο δεν υπάρχει σωτηρία. Χρειάζονται πολλές φωνές να υψωθούν για να μας πάρουν σοβαρά και να σταματήσει εδώ το κακό. Το μόνο που μας απομένει για να μην μας βρουν τα χειρότερα είναι η μαζική ζωντανή διαμαρτυρία: ΌΧΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΙΑ!   

 

 Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος

Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας

    Σχετικό βίντεο:   https://youtu.be/wJcBKRdK07w