Aνακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μαρμαρίου κατά της ασύδοτης εγκατάστασης αιολικών σταθμών στο Μαρμάρι

Προς τους κατοίκους Μαρμαρίου

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αποφάσισε να επαναγκαταστήσει πέντε (5) νέες ανεμογεννήτριες πάνω από το Μαρμάρι στη θέση Άγιος Σπυρύδωνας – Καλοξένι προς τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υποβάθμιση της περιοχής με την εγκατάσταση όλων αυτών των σιδερένιων τεράτων, καταστρέφοντας την βιοποικιλότητα και θυσιάζοντάς την στο βωμό του κέρδους της ιδιωτικοποιημένης πλέον ΔΕΗ.

Οι κάτοικοι του Μαρμαρίου έχουν πικρή εμπειρία από τον εκκωφαντικό θόρυβο του προηγούμενου αιολικού πάρκου και την αποκόλληση πτερυγίων με άμεσο κίνδυνο θανατηφόρων ατυχημάτων.

Δίπλα στο αιολικό πάρκο της ΔΕΗ, η ιδιωτική QUEST θα εγκαταστήσει άλλες τέσσερις (4) ανεμογεννήτριες από τον Άγιο Ισίδωρο ως τις Σκουριές ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες ‘σωτήριες επενδύσεις’  που θα υποβιβάσουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής μας, την υγεία και την ψυχική ισορροπία των κατοίκων.

Οι ‘επενδυτές’, οι αυτοαποκαλούμενοι ‘προστάτες του περιβάλλοντος’, υπόσχονται μείωση των ρύπων από τα ορυκτά καύσιμα, την ίδια στιγμή που επενδύουν τεράστια ποσά για καινούρια εργοστάσια λιγνίτη, εξόρυξη πετρελαίου και πυρηνικά.

Αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής με την βοήθεια του κράτους (δασικοί χάρτες) δίνοντας χάντρες στους ιθαγενείς με αμφιβόλου εγκυρότητας συμβόλαια ή εξαγορασμένες συνειδήσεις.

Τα νέα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που διαρκώς αυξάνονται και επεκτείνονται, δημιουργούν εφιαλτική εικόνα. Οι υποσταθμοί που κατασκευάζονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές και οι γραμμές υπερυψηλής τάσης πάνω από τα σπίτια μας θα κάνουν μαύρο το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Η ήπια ανάπτυξη της περιοχής μας με μεσαίου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις, η κτηνοτροφία (βασικός τομέας της τοπικής οικονομίας) και η μελισσοκομία θα καταστραφούν.

Η ανεξέλεγκτη διάνοιξη δρόμων στα βουνά, η εκχέρσωση και το ξερίζωμα των αιωνόβιων δασών σε συνδυασμό με το μπάζωμα των ρεμάτων, συμπληρώνουν την εικόνα του κακού.

Αδίστακτοι επιχειρηματικοί όμιλοι με μόνο στόχο το κέρδος, επενδύουν με ξένα κεφάλαια (ΕΣΠΑ) μέρος των οποίων είναι και η φορολογία των καταναλωτών για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

Στο έργο της καταστροφής της περιοχής μας συνοδοιπόρους έχουν την τοπική αυτοδιοίκηση, πλειοψηφία και μείζονα αντιπολίτευση.

Η Επιτροπή Αγώνα Μαρμαρίου καλεί το Λαό του Μαρμαρίου να υπερασπιστούμε όλοι μαζί και με κάθε μέσο τον τόπο μας, να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση και την καταστροφή του. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στον κοινό αγώνα με τους αντίστοιχους φορείς της Νότιας Καρυστίας για να αντιμετωπίσουμε το κακό.

Ενωμένοι μπορούμε να τους σταματήσουμε.