Πάμε Πλατεία

Από τη δυναμική Συγκέντρωση - Διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 23 Απριλίου στην πλατεία Καρύστου, για τα θέματα των δασικών χαρτών και των αιολικών:

Συμπατριώτισσες , συμπατριώτες,

 

Κύριε Ευρωβουλευτά, κύριε Αντιδήμαρχε,

κυρίες και κύριοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, αγαπητοί καλεσμένοι,

 

Σας  καλωσορίζουμε στη σημερινή  συγκέντρωση – διαμαρτυρία!

Ονομάζομαι Νίκος Λαγώνικος και συμμετέχω ως αντιπρόεδρος του ΣΕΤΚΑ,

στη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων & Πολιτών,

για Απόσυρση Δασικών Χαρτών, επίλυση ιδιοκτησιακού Νότιας Καρυστίας & Ανάκληση αδειών Αιολικών Πάρκων.

(Λίγα λόγια για την Επιτροπή)

Ξεκινώντας στις αρχές του Φλεβάρη μέσα από μία συνάντηση σωματείων της περιοχής, μετά την αιφνιδιαστική ανάρτηση των δασικών χαρτών, έχουμε πραγματοποιήσει τις παρακάτω ενέργειες, που αναφέρω περιληπτικά:   

-Κυριακή 12 Φλεβάρη: ΛΑΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ σε Γιοκάλειο Ίδρυμα ΚΑΡΎΣΤΟΥ,

με τη συμμετοχή του Δήμου Καρύστου, της Περιφέρειας Στερεάς,  δεκάδων Φορέων και εκατοντάδων Πολιτών. ΕΚΔΟΣΗ   ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ – ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ.   

 

Τις επόμενες ημέρες:

- Έγινε παρουσίαση των Θέσεων της Συντονιστικής σε Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στον Ορχομενό, όπου εκδόθηκε σχετική απόφαση.

- Μέλη της Συντονιστικής συμμετείχαν στην παρουσίαση - συζήτηση για τους Δασικούς Χάρτες από την Δασική Υπηρεσία στη Χαλκίδα.

- Έγιναν πολυάριθμες συζητήσεις στην περιοχή Καρύστου, Μαρμαρίου, Στύρων και Συλλογή Υπογραφών.

- Συμμετείχαμε σε δύο έκτακτα δημοτικά συμβούλια όπου έγινε συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν.

- Πραγματοποιήσαμε διαδοχικές συναντήσεις στα αντίστοιχα Υπουργεία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κο. Βαγγέλη Αποστόλου,

    με αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ (μαζί με τον δήμαρχο Καρύστου),

    κ. Σωκράτη Φάμελλο,

    με τον κ. Νίκο Μαυραγάνη, υφυπουργό Μεταφορών και Δικτύων.

Θεωρούμε τις συναντήσεις ιδιαίτερα σημαντικές, με αποτελέσματα που θα δούμε στο άμεσο μέλλον, αλλά και ότι συμβάλλαμε, έστω λίγο στη μικρή βελτίωση που έγινε πρόσφατα στο θέμα των δασικών χαρτών.  

Προκαλέσαμε σύσκεψη στο Μέγαρο της Περιφέρειας σε Χαλκίδα, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη κου. Μπακογιάννη, του αντιπεριφερειάρχη κου. Σπανού, του Περιφερειακού Συμβούλου κου. Κούκουζα, της γενικής γραμματέως του Επιμελητηρίου κας Αγιοστρατίτη. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, με τη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοικητικών & φορέων, σε Χαλκίδα, Προτάθηκε από τον κο. Σπανό και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η πρόταση αναστολής εκτέλεσης εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ως μέσο πίεσης.

 

Φίλες και φίλοι,

Είμαστε θετικοί στην εύρυθμη λειτουργία του κράτους και στη δημιουργία εργαλείων όπως οι δασικοί Χάρτες & το Κτηματολόγιο. 

Η πολύ πρόχειρη και λανθασμένη ανάρτηση όμως των δασικών χαρτών, δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται επιλύουν και μας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Ο αιφνιδιασμός της Κοινωνίας, η έλλειψη ενημέρωσης και διαβούλευσης, η λογική ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ή ΔΗΜΕΥΣΗΣ με ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΕΣ, ΥΠΟΘΗΚΗ στα χέρια των δανειστών της χώρας, μας βρίσκει αντίθετους.

Το ιδιαίτερο καθεστώς του ιδιοκτησιακού στη Νότια Εύβοια, δημιουργεί μορφή Ομηρίας των ιδιοκτητών, που φορολογούνται με ΕΝΦΙΑ, φόρους κληρονομιάς, μεταβίβασης, άλλα έξοδα και η ιδιοκτησία τους αμφισβητείται, από το κράτος ή τους ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ των ΑΠΕ.

Στηρίζουμε τη μελέτη του Δήμου για το ιδιοκτησιακό και απαιτούμε την επίλυσή του τώρα. Θέλουμε τους κατοίκους περήφανους και νοικοκυραίους στη γη τους να την ορίζουν και  να ασκούν απερίσπαστοι τις δραστηριότητες τους.        

 

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Η μικρή μας πατρίδα είναι τόπος ευλογημένος από το θεό, προικισμένος από τη φύση και τους προγόνους μας.

Έχουμε ιερή υποχρέωση να τον παραδώσουμε ίδιο ή καλύτερο από την κατάσταση που τον παραλάβαμε.

Η άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έρχεται, αλλάζει την Καρυστία για πάντα.

Δημιουργεί τοπίο βιομηχανικό, διαλύει τις παραδοσιακές δραστηριότητες της κτηνοτροφίας, της γεωργίας, της μελισσοκομίας, της λατόμευσης, αποκλείει την τουριστική ανάπτυξη.

Δεν θέλουμε να διχάσουμε την κοινωνία. Σεβόμαστε τους εργαζόμενους στις εταιρείες των ΑΠΕ, σεβόμαστε όμως και τους εργαζόμενους στους άλλους τομείς και πιστεύουμε τστον αμοιβαίο σεβασμό και την αρμονική συνύπαρξη.

Εάν χάσουμε το ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ,  χάσαμε τον τόπο μας ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ.

 

Δεν μας ρώτησε κανείς,  Γιατί να πληρώνουμε εμείς μέσω του λογαριασμού ρεύματος για τις ΑΠΕ ;

Γιατί τα μεγαλύτερα ποσά των επιδοτήσεων πηγαίνουν στα μεγάλα έργα των ΑΠΕ, εις βάρος των άλλων επενδύσεων και των μικρών επιχειρήσεεων ;

Γιατί πρέπει η Νότια Καρυστία, να σηκώσει περισσότερο από το 50% των   ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ της ΧΩΡΑΣ ;

Γιατί στην περιοχή μας τα δίκτυα είναι υπέργεια, ενώ σε άλλες αντίστοιχες περιοχές  είναι κυρίως υπόγεια ;

Γιατί πρέπει κάθε καλοκαίρι να καιγόμαστε ;

Φίλες & φίλοι,

Θέλουμε την περιοχή μας Βιομηχανικό τοπίο χωρίς μόνιμες θέσεις εργασίας?
Ασπρόπυργο, Ελευσίνα. Κερατσίνι?

Θέλουμε να πάρουμε περίοπτη θέση στον Ενεργειακό Χάρτη των πολυεθνικών! Σήμερα αιολικά! Αύριο ;

Πριν από 40 χρόνια, κάποιοι από εσάς, σύσσωμη η κοινωνία, παππούδες και εγγόνια μαζί, απομάκρυναν την εγκατάσταση πυρηνικού εργοστασίου στον Πλατανιστό.

Σήμερα, άλλες περιοχές μας δείχνουν τον δρόμο. Η Σκύρος, η Άνδρος, η Τήνος, η Πάρος, η Μάνη, το Καρπενήσι, η Ελλάδα αντιστέκεται.

Κυρίες & κύριοι, σηκώνουμε το Δημόσιο Διάλογο ψηλά. Οι εταιρείες έχουν υποχρέωση από το νόμο να το κάνουν και τις καλούμε εδώ στην Κάρυστο, σε ανοιχτή διαβούλευση.

 

Οι πολίτες της Νότιας Καρυστίας συζητούν, αγωνίζονται, διεκδικούν!

Για τον τόπο μας που αγαπήσαμε, παραλάβαμε από τους προγόνους μας και οφείλουμε στις επόμενες γενιές!

 

1250  συμπολίτες μας και 32 Σωματεία συνυπογράφουν μέχρι τώρα, το Ψήφισμα Διαμαρτυρίας.

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ !!!