Συλλογή κάστανων 22 Οκτωβρίου

 

μικρό φυτό καστανιάς

Στις 22/10/2017 μαζέψαμε κάστανα στον Καστανόλογγο της Οχης με σκοπό τη παραγωγή νέων φυτών. Όπως είναι γνωστό η φυσική αναγέννηση των καστανιών έχει σταματήσει για πολλές δεκαετίες λόγω της βόσκησης.

Η διαδικασία της τεχνητής αναπαραγωγής είναι απλή: βάζουμε τα κάστανα σε σακούλες με βρεγμένο φυτόχωμα και τα αφήνουμε για περίπου 3 μήνες στο ψυγείο.  Όταν φυτρώσουν τα φυτεύουμε  απευθείας στο έδαφος σε οριστική θέση είτε σε γλάστρες για να μεγαλώσουν για ένα χρόνο. Και στις δύο περιπτώσεις τα φυτά υποφέρουν από την ξηρασία και την υπερβολική ζέστη και πολλά χάνονται. Λίγα όμως κατορθώνουν να επιβιώσουν. Ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος είναι η βόσκηση γι αυτό και απαιτείται περίφραξη που όμως συνεπάγεται κόστος. Τέλος υπάρχει και ο κίνδυνος του βανδαλισμού των περιφράξεων που έχει συμβεί σε μία – δύο περιπτώσεις.

Από όσα έχουμε φυτεύσει στα όρια του Καστανόλογγου, 3 είναι ζωντανά και διατηρούν τα φύλλα τους, ενώ 5 έχουν ρίξει τα φύλλα τους και δεν είναι εύκολο να κρίνει κανείς αν είναι ζωντανά ή όχι. Οσα έχουμε περιφράξει  - περίπου 30 - μέσα στον Καστανόλογγο μεγαλώνουν κοντά στις γέρικες καστανιές, αλλά πρόκειται μάλλον για βλαστήματα της ρίζας.

Στη συλλογή των κάστανων συμμετείχαμε 9 ενήλικοι και 3 παιδιά και μάλιστα ένας από τους εθελοντές μας ήρθε από τη Χαλκίδα.

 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Θανάσης Μπινιάρης