Γενική Συνέλευση του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ 2017

Στις 9/7/2017 πραγματοποίηθηκε η ετήσια Γ.Σ του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ στο Ξενοδοχείο Καρύστιον με τη συμμετοχή 25 μελών του Συλλόγου.
Τις εργασίες της Γ.Σ διηύθυνε το μέλος του Συλλόγου Βασίλης Βροντίσης που επιλέχθηκε ομόφωνα ως Πρόεδρος του Σώματος. Ο Πρόεδρος διαπίστωσε την απαρτία της Γ.Σ αφού πραγματοποιήθηκε μετά από δεύτερη προσκληση των μελών και σύμφωνα με το καταστατικό σε αυτή την περίπτωση είναι έγκυρη ανεξάρτητα του αριθμού των παρόντων μελών.

Κατόπιν ο Πρόεδρος του Σώματος ανέγνωσε τα θέματα ως εξής:
1. Απολογισμός έργου 2016-2017
2. Αντικατασταση αποθανόντος μέλος του Δ.Σ
3. Ανακήρυξη επίτιμων μελών
4. Οικονομικός απολογισμός
5. Συζητηση με τα μέλη - προτάσεις
6. Συγκέντρωση συνδρομών


Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσή Μπερέτη και αναφέρθηκε συνοπτικά στα πεπραγμένα του έτους 2016-2017.

Ο Σύλλογος ασχολήθηκε αποκλειστικά με την εγκατάσταση των νέων αιολικών πάρκων και ειδικότερα τα ΑΠ (Αιολικά Πάρκα) της ΕΝΕΛ. Η τελική ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) της εταιρείας που ήρθε σε γνώση του Συλλόγου τον Ιανουάριο 2017 σήμανε το συναγερμό σε συνδυασμό με την έκδοση των δασικών χαρτών. Ο Σύλλογος ενημέρωσε τους φορείς και τους Συλλόγους της περιοχής και όλοι μαζί διοργάνωσαν δημόσια ενημέρωση στο Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο στις 9/2/2017. Απο αυτή τη συγκέντρωση προέκυψε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών.

Σε δικαστικό επίπεδο, ο Σύλλογος κατέθεσε πρόσθετους λόγους και δικόγραφο συνέχισης της δίκης με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη τελική ΜΠΕ της ΕΝΕΛ. Το ΣτΕ έδωσε πάλι αναβολή στην κρίση της υπόθεσης με νέα ημερομηνία την 4/10/2017.

Παράλληλα ο Σύλλογος προέβη σε έγγραφες διαμαρτυρίες προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας την ανάκληση των αδειών της ΕΝΕΛ λόγω εκκρεμοδικείας, ελλείψεων της ΜΠΕ και Προειδοποιητικής Επιστολής. Καμιά απάντηση απο την πλευρά των υπουργείων.

Στο τοπικό επίπεδο η Συντονιστική Επιτροπή οργάνωσε διαμαρτυρία στην πλατεία της Καρύστου (12/4/2017) με μικρή απήχηση απο την πλευρά της τοπικής κοινωνίας.

Σε όλες τις διαμαρτυρίες απουσίαζε ο Δήμος Καρύστου.

Επίσης η Συντονιστική Επιτροπή συναντήθηκε με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα και την Περιφέρεια.

Στις 26/6 η ΕΝΕΛ άρχισε τις εκσκαφές στην Οχη και ο Σύλλογος προτίθεται να καταθέσει αίτηση αναστολής εργασιών στο ΣτΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γραμματέας του Συλλόγου Θ. Μπινιάρης ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια της ζωής του Ταμία Παύλου Ασλάνη. Πρότεινε στο Σώμα την αντικατάστασή του από το εκλεγμένο αναπληρωματικό μέλος Δήμητρα Σπανομαρκίδη. Η πρόταση έγινε δεκτή ομόφωνα από το Σώμα.

Ακολούθησε πρόταση της Προέδρου Χ. Μπερέτη για ανακήρυξη των Αντώνη Κανδηράκη και Βασιλικής Βαρελά ως επίτιμων μελών του Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ λόγω της σημαντικής προσφοράς εργασίας στο ζήτημα των αιολικών πάρκων. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή.

Οικονομικος απολογισμός 2016:

Έσοδα: 2.540 €
Έξοδα : 1.791 €
Υπόλοιπο: 749 €

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Σώματος έδωσε με τη σειρά το λόγο στα περευρισκόμενα μέλη του Συλλόγου για να εκφράσουν απόψεις και προτάσεις πάνω στο φλέγον ζήτημα των νέων αιολικών πάρκων. Από τις τοποθετήσεις των μελών προέκυψαν οι παρακάτω διαπιστώσεις και προτάσεις:
 

Διαπιστώσεις:
Οι εταιρείες βιάζονται να εγκαταστήσουν τα νέα ΑΠ μέχρι το τέλος του 2018 για να εξασφαλίσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου. Η τοπική κοινωνία δεν έχει ακόμη καταλάβει τη ζημιά που θα προξενήσουν τα νέα αιολικά πάρκα. Η κοινωνία πρέπει να αφυπνιστεί προτού προχωρήσουν οι επεμβάσεις. Μετά θα είναι αργά…

Οι ιδιοκτήτες γης βρίσκονται σε δίλημμα γιατί απο τη μια υποψιάζονται ότι θα προκληθεί ζημιά στη γη που ασκούν  δραστηριότητες, συν το γεγονός ότι χάνουν την ιδιοκτησία της γης τους και από την άλλη δελεάζονται να αποδεχτούν τα ενοίκια που τους προσφέρουν οι εταιρείες για ενα έτος προτού οριστικοποιηθεί ο χαρακτηρισμός της γης ως δημόσιας δασικής.
Εάν δεν υπάρξει αντιπερισπασμός, η Νότια Καρυστία θα βγει απο το χάρτη των τουριστικών περιοχών και θα ταυτιστεί με περιοχή παραγωγής ενέργειας από τον άνεμο.

Οι νομικές ενέργειες προσφέρουν μια βάσιμη ελπίδα αναχαίτισης του κινδύνου ή έστω καθυστέρησης των επεμβάσεων. Όμως στο σημείο που έχουμε φτάσει, η οργή του λαού θα ήταν πιο αποτελεσματική.
 

Προτάσεις:
Να ενημερωθούν άμεσα οι ιδιοκτήτες της γης ότι, αφού χαρακτηριστεί η γη δημόσια δασική (30/7/2017), δεν πρόκειται να πάρουν άλλα ενοίκια πέραν αυτού που τους δίνουν τώρα οι εταιρείες.

Να πάρουμε με το μέρος μας:
- τους ιδιοκτήτες γης που φοβούνται ότι οι μπουλντόζες θα εισβάλλουν στα κτήματά τους
- τους επιχειρηματίες του τουρισμού.
- τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, π.χ μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους.
Να ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο τρόπο οι κάτοικοι και οι παραθεριστές - οικιστές της Ν. Καρυστίας για τους κινδύνους που συνεπάγεται η εγκατάσταση πλήθους αιολικών πάρκων.
Έμφαση να δοθεί στην περιβαλλοντική καταστροφή ( απώλεια νερού, κατολισθήσεις, διαβρώσεις, αλλοίωση του τοπίου) και τον μαρασμό των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων (παραγωγή προιόντων, τουρισμός, αξία της γης).
Να προβάλλουμε τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχης μέσα από ευρωπαϊκά προγραμματα του Υπουργείου Αγροτικης Ανάπτυξης και να τονίσουμε ότι η ανάπτυξη αιολικών πάρκων ακυρώνει την τοπική ανάπτυξη του τουριστικου και αγροτοκτηνοτοφικού τομέα.
Να συντονίσουμε κοινή διαμαρτυρία με άλλες περιοχές της χώρας που έχουν ανάλογο πρόβλημα και να χρησιμοποιήσουμε στη διαμαρτυρία ανθρώπους της τέχνης, ορειβατικούς Συλλόγους κ.α

Συγκεντρώθηκαν συνδρομές του τρέχοντος έτους.

Κατόπιν τούτων ο Πρόεδρος του Σώματος κήρυξε τη λήξη των εργασιών της Γ.Σ.

Το παρόν πρακτικό υπογράφουν:


Προεδρος της Γ.Σ                                            Ο Γραμματέας
Βασίλης Βροντίσης                                         Θανάσης Μπινιάρης