Eνημέρωση ΔΣ για τις επιπτώσεις εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων

 

Παρόντες: Χ Μπερέτη, Γ. Τσολάκης, Β. Βροντίσης, Δ. Ασλάνη, Β. Βαρελά,  Γ. Σχιζας, 4 κάτοικοι Καλλιανού, 3 ιδιοκτήτες γης στους Στουπαίους

Συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της εγκατάστασης νέων αιολικών πάρκων στο τοπικό περιβάλλον και η μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και του Συλλόγου.  Οι ιδιοκτήτες γης από τους Στουπαίους περιέγραψαν το πώς η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδοσε άδεια παραγωγής αιολικού πάρκου (ΑΠ) στην ιδιοκτησία τους.  Αρχικά το δασαρχείο χαρακτήρισε εσφαλμένα τη γη τους (3.500 στρέμματα) δημόσια δασική εν αγνοία των ιδιοκτητών που όταν το αντιλήφθηκαν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Το δικαστήριο αναγνώρισε τη γη τους ως ιδιωτική δασική έκταση βάσει των τίτλων ιδιοκτησίας που είχαν. Στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες ζήτησαν από τη ΡΑΕ να αποσύρει την άδεια παραγωγής, αλλά δήλωσε αναρμόδια και τους παρέπεμψε στον Υπουργό Ανάπτυξης ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος και τους έστειλε πίσω στη ΡΑΕ (!). Εκ τότε η υπόθεση  παραμένει σε εκκρεμότητα και η άδεια παραμένει σε ισχύ.

Έγινε ανασκόπηση των ενεργειών του Συλλόγου για ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και διαπιστώθηκε για πολλοστή φορά ότι τα τοπικά μικροσυμφέροντα υπερισχύουν και εμποδίζουν κάθε συζήτηση των επιπτώσεων. Όμως, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές από σπινθήρες στις κολόνες μεταφοράς ρεύματος, όλοι αναγνωρίζουν ότι η περιοχή μας απειλείται σοβαρά από τις  υπέργειες γραμμές των ΑΠ  και έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό ότι όσο τα ΑΠ αυξάνονται τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος. ΄Ετσι ο Σύλλογος επιδιώκει άμεσα να συζητηθεί το θέμα των πυρκαγιών σε ένα ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο που οφείλει να αποφασίσει πως θα αντιμετωπίσει τη μία από τις σοβαρές πληγές που ανοίγουν στον τόπο μας τα αιολικά πάρκα.

Στη συνέχεια προτάθηκαν περαιτέρω ενέργειες  του Συλλόγου:

  • Να δοθεί δημοσιότητα της προσφυγής μας στο ΣτΕ την ημέρα εκδίκασης
  • Να δημοσιευτεί κείμενο σε ημερήσια εφημερίδα που να αναλύει το πρόβλημα της μεγάλης συγκέντρωσης ΑΠ στη  Νότια Εύβοια.
  • Να γίνει αναφορά στον ΟLAF (Ευρωπαϊκό Γραφείο Πρόληψης της Διαφθοράς) για παρατυπίες και διαφθορά στην έκδοση αδειών ΑΠ.
  • Να ζητήσουμε ενημέρωση από το Δασαρχείο σχετικά με την πορεία εγκρίσεων οδοποιίας.
  • Να γίνει καταγραφή όλων των παρατυπιών και παραβάσεων που έχουν γίνει στα στάδια αδειοδότησης ΑΠ και κατά την εκτέλεση έργων  ( π.χ απουσία δημόσιας ενημέρωσης, παραβάσεις στις μελέτες,  παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων κ,α )
  • Να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία για δημόσια συζήτηση περί των ΑΠ ( π.χ προβολή φιλμ Ασκός του Αιόλου, αυτοσχέδιες συγκεντρώσεις σε δημόσιους χώρους όπως καφενεία, κυκλοφορία αφίσας).