ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 20/02/2021 - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΠΠΕΝΚ

Στις 20 /2/2021 έγινε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στον Δήμο Καρύστου με θέμα την έγκριση από Διϋπουργικό Συμβούλιο ένταξης στην κατηγορία "Εργα Στρατηγικής Σημασίας" 4 αιολικών σταθμών εταιρίας ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κεντρική και 4 στην Νότια Εύβοια  με  65 ανεμογεννήτριες  στις παρακάτω θέσεις ΔΕ Στυρέων :

- 8 πάνω από τα Πορτολάφια

- 23 στο Νημποριό

- 3 στο εγκαταλελειμμένο χωριό Κελλιά

- 5 κοντά στο φαράγγι του Χάρακα

- 14 στα Μεσοχώρια

- 12 σχετικά κοντά στα Νέα Στύρα απέναντι από την Καβαλλιανή

 

Προς ενημέρωση των πολιτών, αυτό σημαίνει επιδότηση της επένδυσης από το τρέχον Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ δηλαδή οι Έλληνες Πολίτες θα χρηματοδοτήσουν την περαιτέρω καταστροφή  ενός ακόμη τμήματος του περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας με ελάχιστη προσφορά ως γνωστόν πλέον στην ηλεκτροδοτηση της χώρας (όπως φάνηκε καθαρά στην τρέχουσα κακοκαιρία που τα αιολικά δεν έδωσαν ρεύμα αφού οι αέρηδες είχαν εξασθενήσει σε όλη την χώρα)

Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν αρνητικά όλοι οι σύμβουλοι για αυτήν την εξέλιξη η οποία έγινε με αντιδημοκρατική διαδικασία, αφού η Κυβέρνηση πήρε απόφαση κεκλεισμένων των θυρών χωρίς να ζητήσει  την γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά ούτε και έλαβε υπόψη  τα 500 αρνητικά σχόλια φορέων και πολιτων στην διαδικασία  της Δημόσιας Διαβούλευσης για την "επένδυση".

Η γενική εντύπωση που αποκομίσαμε από αυτό το ΔΣ , ήταν ότι ο Δήμος Καρύστου επειδή ο καταιγισμός από αιτήσεις για αιολικούς σταθμούς στην περιοχή  συνεχίζεται, έχει βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι πλέον είναι εμφανές το καταστροφικό  αποτέλεσμα της ολιγωρίας του  και της έλλειψης έγκαιρης αντίδρασης στα σχέδια των εταιρειών ΑΠΕ στην περιοχή.

Πιστεύουμε ότι μόνον με προσφυγή στο ΣτΕ μπορεί να υπάρξει ελπίδα για ακύρωση της συγκεκριμένης επένδυσης και ότι η διαμαρτυρία δια ζώσης σε υπουργεία και υπηρεσίες μιας Επιτροπής Διαμαρτυρίας του Δήμου  όπως προτάθηκε, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εκτός αν κινητοποιηθεί ο κόσμος και αντιδράσει δυναμικά με μπλόκα στους δρόμους και λοιπές μαζικές αντιδράσεις.

Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση σε αυτήν την Επιτροπή Διαμαρτυρίας  πρέπει να πάρουν μέρος τοπικοί Σύλλογοι που πλήττονται από τέτοιες δραστηριότητες όπως απαραίτητα και ο ΣΠΠΕΝΚ.

Η παρέμβαση του ΣΠΠΕΝΚ στο Δημοτικό Συμβούλιο (20.2.2021) είχε ως εξής:

Οι αιολικοί σταθμοί της εταιρείας Ελλάκτωρ πλήττουν τους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων (και σε περιοχές Natura 2000), Ερέτριας, Κύμης-Αλιβερίου και Καρύστου. Στο Δήμο Καρύστου και συγκεκριμένα στη ΔΕ Στυραίων θα μπουν συνολικά 65 ανεμογεννητριες:

Οι ανεμογεννήτριες αυτές καταστρέφουν σημεία μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος και σε κάποιες περιπτώσεις με πανέμορφη φύση όπως για παράδειγμα αυτές που θα μπουν κοντά στο φαράγγι του Χάρακα. Κάποιες από αυτές τις ανεμογεννήτριες έχουν χωροθετηθεί ΠΑΡΑΝΟΜΩΣ ΜΕΣΑ σε κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, όπως στην περίπτωση του Χάρακα και στο Πορτολάφια (Δρακόσπιτο Κουρθέα).

Θέτουμε λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

1) Γιατί ο Δήμος Καρύστου δεν συμμετείχε στη Δημόσια Διαβούλευση για την εταιρεία Ελλάκτωρ στην οποία καταγράφηκαν σχεδόν 500 αρνητικά σχόλια; Ενώ υπήρξε συμμετοχή για παράδειγμα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. Ο ΣΠΠΕΝΚ βεβαίως και συμμετείχε σε αυτή τη διαβούλεση. Ο Δήμος Καρύστου ήταν όμως απών. Θα μπορούσε να είχε στείλει ένα σχόλιο για να δείξει ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο έργο. Ισως αυτό να βοηθούσε στη φάση που βρισκόμαστε τώρα. Και γιατί σας άφησε έκπληκτους ότι η επένδυση θεωρείται πλέον στρατηγική; ΄Ηταν αναμενόμενο. Εμείς  το περιμέναμε.

2) Μίλησε ο Δήμαρχος για νομικές ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος. Ποιες νομικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι τώρα; Μπορεί να μας πει δύο – τρεις;  Ποια είναι η εξέλιξη για παράδειγμα της ενδικοφανούς προσφυγής που έκανε ο Δήμος το καλοκαίρι κατά της 'Αδειας Παραγωγής της εταιρείας Ελλάκτωρ; Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση μέχρι τώρα, ούτε καν προς το Σύλλογο Νημποριού που πλήττεται άμεσα και έχει και αυτός προσφύγει κατά της ΡΑΕ. Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει στείλει μαζί με τον Τουριστικό Σύλλογο στη ΡΑΕ αντιρρήσεις για την Ενεργειακή Κοινότητα Εύελπις μαζί με 140 υπογραφές και την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας και η ενδικοφανής προσφυγή για την άδεια παραγωγής της Ενεργειακής Κοινότητας Καρύστου. Δηλαδή χωρίς να θέλουμε να ευλογήσουμε τα γένια μας ο ΣΠΠΕΝΚ μόνος του έχει κάνει αρκετές νομικές ενέργειες μόνο μέσα σε ένα μήνα.

3) Με ποιο τρόπο σκέφτεται ο Δήμος Καρύστου να στραφεί κατά της εταιρείας Ελλάκτωρ; Θα πρέπει κανονικά να πάρει σήμερα απόφαση για να προσφύγει στο ΣτΕ, όπως θα έπρεπε να κάνει και για την ΤΕΡΝΑ. Τι άλλο να κάνει; Πρέπει να μπει μπροστά με την απόφαση του ΔΣ 92/2020 "όχι αλλες Α/Γ στα όρια του Δήμου Καρύστου" και να κινηθεί νομικά.

4) Επίσης θέτουμε το ερώτημα αν θα γίνουν άλλες δυναμικές αντιδράσεις όπως και θα έπρεπε π.χ κλείσιμο του δρόμου  από το αλιευτικό καταφύγιο μέχρι το Πορτολάφια. Μιας και σε λίγο καιρό ενδεχομένως να περάσουν από εκεί κομμάτια ανεμογεννητριών η ΤΕΡΝΑ από τις 120 που θα στήσει για να ισοπεδώσει τον Καβοντόρο και την υπόλοιπη Οχη. Δηλαδή άλλες φορές κλείνουμε (π.χ. Στύρα) και άλλες ανοίγουμε (για να περάσει η ΤΕΡΝΑ ή οι ανεμογεννήτριες που ισοπέδωσαν όλη την περιοχή πίσω από το κάστρο των Στύρων μέχρι το Αιγαίο;) Είχε γίνει στο παρελθόν προσπάθεια να σταματήσει η διέλευση από το συγκεκριμένο δρόμο και την σταμάτησαν κάποιοι γνωστοί της περιοχής των Στύρων που μας προέκυψαν τώρα αντιαιολικοί, ονόματα δεν λέμε.

5) Και τέλος γνωρίζει ο Δήμος για την σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας και στα Στύρα και επίσης το ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον ιδιοκτητών στην περιοχή που βρίσκεται ο κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος στο Αμινού για ακόμα περισσότερα αιολικά στις τελευταίες άδειες βουνοκορφές της ΔΕ Στυραίων, οι οποίες είναι και κατάφυτες;


το ΔΣ του ΣΠΠΕΝΚ