ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΛΗΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

Ενημέρωση από τον Σύλλογο Δηλήσου για την εκδίκαση της προσφυγής τους κατά των α/γ στα Στύρα.

Καλησπέρα σας αγαπημένα μας μέλη,

Την Τετάρτη 8-11-2023, στο Συμβούλιο Επικρατείας (ΣτΕ) για την Αίτηση Ακυρώσεως της Άδειας Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υ.ΠΕ.Ν., των 5 Αιολικών Σταθμών στην περιοχή μας, με 32 βιομηχανικές ανεμογεννήτριες και 51 α/γ σε πρόσθετους Αιολικούς Σταθμούς στη Δίρφη κά στην Κεντρική Εύβοια, ο σύλλογός μας παρίστατο

- ΜΑΖΙ με την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας,
- ΜΑΖΙ με τους τέσσερις Δήμους Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Ερέτριας και Χαλκίδας,
- ΜΑΖΙ με τον σύλλογο Νημποριού και τον ΕΟΣ Χαλκίδας αλλά και με πολλούς άλλους τοπικούς Συλλόγους, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή στη Νότια και Κεντρική Εύβοια από το ΕΝΙΑΙΟ «φαραωνικό» αιολικό έργο κοντά σε χωριά/οικισμούς και μέσα σε δάση και περιοχές NATURA.

Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ και η νομική εκπροσώπηση αποτελούνταν από τέσσερις δικηγόρους, με εκπρόσωπο του συλλόγου μας τον καθηγητή Ειδικό Ευρωπαϊκού Περιβαλλοντικού Δικαίου, κ. Γιώργο Μπάλια.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, από την πρόεδρο της Επιτροπής ότι με έκπληξή της διαπιστώνει πρώτη φορά τόσο επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις και νομική αρτιότητα από Συλλόγους.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίχθηκε και τεκμηριώθηκε νομικά, επιστημονικά και περιβαλλοντικά πως οι αποφάσεις του Υ.Π.ΕΝ. με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι (Α.Ε.Π.Ο.) για την κατασκευή και λειτουργία του ΕΝΙΑΙΟΥ συγκροτήματος αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια και Κεντρική Εύβοια:

  • είναι αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες όχι μόνο στην Εθνική νομοθεσία αλλά και στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  •  βασίστηκαν σε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι ελλιπέστατη και, σε πολλαπλά επίπεδα, ατεκμηρίωτη επιστημονικά.
  •  παραβιάζουν την Αρχή Αναλογικότητας και έχουν τεράστιες Σωρευτικές Συνέπειες.
  • αγνοούν την Αρχή Προστασίας των Πολιτών σε σχέση με τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από την ενδεχόμενη εγκατάσταση βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών.
  • δημιουργούν, σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη του ΕΜΠ, στην περιοχή μας, τεράστια ΗΧΗΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ με πολλές συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον μας και σύμφωνα με έγκυρους επιστημονικούς φορείς αδιάλειπτη ΟΠΤΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ.


Μέχρι 29-11-2023 καταθέτουμε πρόσθετα στοιχεία – υπομνήματα.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ συνεχίζουμε τις συντονισμένες δράσεις μας, απαντάμε με όλες μας τις δυνάμεις σε όλες τις νομικές προκλήσεις σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μακροχρόνιες και  δυναμικές ενέργειές μας προς όλους τους σχετικούς φορείς, τα συναρμόδια Υπουργεία, τους τοπικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες έχουν έναν και μοναδικό σκοπό: την Ακύρωση αυτού του ενιαίου αποτρόπαιου Αιολικού έργου κοντά σε χωριά/οικισμούς και μέσα σε δάση και περιοχές NATURA, στη Νότια και Κεντρική Εύβοια.

 

Από το ΔΣ του συλλόγου μας

Ημερομηνία δημοσίευσης

30-11-2023