ΡΑΕ - τελευταίες άδειες στο Δήμο Καρύστου

Image

Η ΡΑΕ απέρριψε πρόσφατα τις παρακάτω αιτήσεις για άδεια παραγωγής λόγω κορεσμένου δικτύου. Οι παρακάτω εταιρείες δεν προέβλεψαν δικό τους δίκτυο μεταφοράς γι αυτό απορρίφθηκαν:

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΓΚΟΥΡΑ για  13 α/γ ισχύος 54MW  στη θέση Τσούκα Φάλαρη κοντά στους Βαρελαίους.

ΚΛΕΙΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για  1 α/γ στη θέση Κουρκουνέλι στο Μαρμάρι.

KAFIREAS HILL για 5 α/γ στη θέσεις Μολιζέζα,  Ασπρόπετρα 1 και 2, Σπαρτιάς, Ντρε

Ταυτόχρονα η ΡΑΕ ενέκρινε άδεια παραγωγής (17.1.2023) σε νέο μεγάλο έργο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ που προβλέπει δικό της   δίκτυο μεταφοράς ρεύματος:  

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με 19 α/γ (με διαμετρο πτερωτής 136 μ.) συνολικής ισχύος 80MW στις θέσεις Λογκάκι – Ξεροπούσι – Πολύρεμα – Λυκούρδι. Πιο συγκεκριμένα θα μπουν: 3 α/γ στα λατομεία του Αγ. Δημητρίου, 3 α/γ στο Ακταίο, 3 κοντά στο Καλογέρι και 10 α/γ μεταξύ των οικισμών Βατήσι – Στουπαίοι. Η άδεια αναφέρει ότι η εταιρεία θα φτιάξει δικό της υποθαλάσσιο δίκτυο μεταφοράς με σύνδεση στο ΚΥΤ Νέας Μάκρης.

Επίσης η ΡΑΕ ενέκρινε και  άλλη άδεια παραγωγής στις 30.1.2023 χωρίς να διευκρινίζει πώς θα γίνει η σύνδεση και η μεταφορά της ενέργειας :

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΡΥΣΤΟΥ με  4 α/γ (διάμετρος πτερωτής 90 μ.) στη θέση Σπηλιά στην αρχαία Γεραιστό (Καστρί) συνολικής ισχύος 6MW.

Κατά των δύο τελευταίων αδειών μπορεί να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή σε διάστημα 30 ημερών. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες του Δήμου Καρύστου καθώς επίσης και για το παρακάτω ζήτημα.

Πρόκειται για τον σταθμό αποθήκευσης μπαταριών πάνω από τη Λάλα που πήρε αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ο ΣΠΠΕΝΚ κατέθεσε ήδη αίτηση ανάκλησης της άδειας.  Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι άκρως επικίνδυνες σε περίπτωση πυρκαγιάς καθώς είναι αδύνατο να σβήσει με συμβατικούς τρόπους και εκτοξεύουν τοξικά αέρια.

Σχετική πληροφόρηση: https://www.firerescue1.com/electric-vehicles/articles/electric-vehicle-fires-where-the-waiting-game-wins-f934UedqIpVqc1k2/

Επισκεφτείτε  την ιστοσελίδα μας www.ochi.gr και ενημερωθείτε για τις εξελίξεις.  

Για την ενημέρωση

Θ. Μπινιάρης

Ημερομηνία δημοσίευσης

28-02-2023