Διαμαρτυρία - πετρελαιοφόρο στον Κόλπο Καρύστου

Εδώ και 40 μέρες παραμένει εγκλωβισμένο στον κόλπο της Καρύστου ρωσικό τάνκερ LANA (πρώην Pegas) χωρητικότητας 115.000 τόνων, φορτωμένο με αργό πετρέλαιο λόγω μηχανικής βλάβης. Δεν είμαστε αρμόδιοι να σχολιάσουμε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της κατάστασης, αλλά ενημερωθήκαμε από δημοσίευση του Star Κεντρικής Ελλάδας και από ξένα ΜΜΕ, ότι κατευθύνεται άλλο τάνκερ προς τον κόλπο της Καρύστου για να γίνει μεταφόρτωση του κατασχεμένου φορτίου όπως δείχνει και το σχετικό screenshot πού επισυνάπτουμε στο τέλος της σελίδας.
Πρωτοφανές στα χρονικά μεταφόρτωση χιλιάδων τόνων αργού πετρελαίου σε ακατάλληλο χώρο, σε λιμάνι κοντά σε κατοικημένη περιοχή και τουριστικές παραλίες.
Και μόνο 1/1000 του φορτίου να διαρρεύσει στην θάλασσα κατά την διαδικασία της μεταφόρτωσης, η οικολογική ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.
Ως έχοντες έννομο συμφέρον, ζητούμε να απομακρυνθεί ΑΜΕΣΑ το πλοίο από τον κόλπο της Καρύστου και να μεταφερθεί σε κατάλληλο χώρο μεταφόρτωσης που να πληρεί όλες τις συνθήκες ασφαλείας.
Δεν θα πληρώσει το φυσικό περιβάλλον της Καρυστίας ακόμη ένα βαρύ τίμημα των πολιτικών επιλογών της κάθε κυβέρνησης. Αρκεί η σταδιακή μετατροπή της ορεινής Καρυστίας σε αιολική βιομηχανία, μας έμεινε η θάλασσα, ας την προστατέψουμε.

ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ, ΤΩΡΑ!!

Το παραπάνω κείμενο έχει αποσταλεί ως διαμαρτυρία του Συλλόγου μας προς τους εξής αποδέκτες:
1. Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων
2. Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Θεσσαλίας
3. Δ/νση Περ/ντος και Χωρικού Σχεδιασμού Στ. Ελλάδας
4. Δ/νση Υδάτων Στερεάς Ελλάδας
5. Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος
6. Ευρωκοινοβούλιο – γραφείο Ελλάδας
7. Γραφείο Πρωθυπουργού
8. Υπουργείο Ναυτιλίας
9. Greenpeace Hellas
10. Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
11. WWF Hellas
12. Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών ‘Αρχιπέλαγος’
13. Βουλευτές Ευβοίας

Τάνκερ στον κόλπο της Καρύστου

 

Ημερομηνία δημοσίευσης

20-05-2022