Νημποριό: Αναβολή έγκρισης ανεμογεννητριών από το ΚΑΣ

Image

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΤΩΝ ΣΤΥΡΩΝ.

Στύρα 28/10/2021

Παρά τις μεθοδεύσεις του ΥΠ.ΠΟ.Α, που κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να περάσει στα γρήγορα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων, η συνεδρίαση διακόπηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, κάνοντας δεκτό το αίτημα του Συλλόγου μας και του ΣΕΑ για αναβολή του θέματος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης, παρέμβαση στο ΚΑΣ έκανε ο βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση στερείται θέματος, καθώς προηγείται η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με βάση τον αρχαιολογικό νόμο 3028/02. 

Με τη σειρά του ζήτησε την άμεση διακοπή της συνεδρίασης. 

Νωρίτερα, με γραπτή του επιστολή, προς την ολομέλεια του ΚΑΣ, ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ζήτησε την απόρριψη της αίτησης αδειοδότησης των αιολικών πάρκων και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.  

Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να επανεξεταστεί το θέμα αφού προηγηθεί αυτοψία της ολομέλειας του συμβουλίου στην περιοχή. Κατά τη συνεδρίαση αναγνώστηκαν τα αιτήματα μας για αναβολή, ενώ ο σχετικός φάκελος του έργου που κατέθεσε η εταιρεία κρίθηκε ελλιπής.

Παράσταση εκ μέρους του Συλλόγου μας είχαν ζητήσει ο Αντιπρόεδρος, γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος, Γιάννης Καπρής, το μέλος του Συλλόγου μας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) για το θέμα, Κώστας Νικολάου και η πληρεξούσια δικηγόρος μας Έφη Μουγκαράκη. Παράσταση επίσης είχαν ζητήσει εκ μέρους του ΣΕΑ η Πρόεδρος, Δέσποινα Κουτσούμπα, εκ μέρους του Τοπικού Συμβουλίου Στύρων Δ. Καρύστου, Δώρος Λέκκας και ο βουλευτής Ευβοίας του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος.

Ξεκαθαρίζουμε στην ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α. ότι η όποια παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου και καταστροφή των αρχαιοτήτων, για την εξυπηρέτηση των εταιρειών ενέργειας, θα μας βρει απέναντι της. 

Απαιτούμε :

  • Την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αρχαιολογική οριοθέτηση του λόφου του Νημποριού με ζώνες απολύτου προστασίας. 
  • Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού και στην Ακρόπολη των Στύρων. 
  • Να σταματήσει εδώ η υποβάθμιση των Μνημείων των Στύρων και αυτά να αναδειχθούν με ευθύνη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και των υπηρεσιών του.

Τέλος σας επισυνάπτουμε την διεύθυνση του ηλεκτρονικής συλλογής υπογραφών ενάντια στην καταστροφή των αρχαιολογικών χωρών στο Νημποριό και την ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

Για να υπογράψετε πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο :

https://chng.it/gDtK8bbC

Με εκτίμηση,

Ημερομηνία δημοσίευσης

11-11-2021