Συγκέντρωση διαμαρτυρίας 2/10 - Ακρόπολη Στύρων

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ

Κάλεσμα σε συγκέντρωση-οδοιπορικό στην Ακρόπολη Στύρων, ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υποσταθμού γύρω από την Ακρόπολη των Στύρων και στον λόφο του Νημποριού Στύρων, Ν. Εύβοιας.

Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας. Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 847. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί από Α/Γ. Τα νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή (Θέσεις: Χρούση, Κελιά, Λιούτσα) θα δώσουν την χαριστική βολή στον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση Πυργάρι) κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες σε όλη την έκταση του βουνού.  Όλα αυτά με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.

Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.

Απαιτούμε:

·       Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.

·       Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.

·       Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.

·       Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.

·       Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.

·       Να μη μετατραπεί η Εύβοια σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη

 

Καλούμε το Σάββατο 2/10/2021 και ώρα 14.00 σε συγκέντρωση και οδοιπορικό στην Ακρόπολη Στύρων. Σημείο συγκέντρωσης στη θέση Διακόφτης επί του δρόμου προς Στύρα (είσοδος Αιολικού Πάρκου στο δρόμο για τα Στύρα) και μετά μετάβαση με αυτοκίνητα στην αρχή του μονοπατιού προς την Ακρόπολη Στύρων.

 

Συμμετέχουν:

·       Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού.

·       Σύλλογος Οικιστών Δήλησου.

·       Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ).

·       Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων.

·       Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας) .

·       Σύλλογος Εκτάκτων αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

Ημερομηνία δημοσίευσης

30-09-2021