Συνάντηση ΔΣ, 11/6/2016 για Αιολικά πάρκα, Καστανόλογγο, Διαχείριση σκουπιδιών, Εκδηλώσεις και δράσεις

 

Παρόντες: Χ. Μπερέτη, Θ. Μπινιάρης, Γ. Τσολάκης, Γ. Σχίζας, Μ. Βουμβάκης,  Π. Ασλάνης, Δ.Ασλάνη, Β.  Βροντίσης, Γ. Παπαχρήστος

1. Aιολικά Πάρκα

 H οικονομική κρίση έχει βάλει προσωρινό φρένο στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων.  Οι εταιρείες περιμένουν να ξεκαθαρίσει το νέο καθεστώς για τις ΑΠΕ που θα ορίζει εκ νέου τις τιμές πώλησης του ρεύματος, τη  φορολόγηση και άλλα θέματα. Επίσης προς το παρόν η χρηματοδότηση των έργων από τις τράπεζες έχει παγώσει. ΄Οταν αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν η Νότια Εύβοια θα αντιμετωπίσει μια πλημμυρίδα ανεμογεννητριών επειδή οι εγκαταστάσεις που αφορούν την Περιοχή μας  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υλοποίησης.

Σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος Καρύστου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9/3/2016 έδειξε θετική στάση  προς τα νέα Αιολικά Πάρκα που θεωρούνται μια ευκαιρία οικονομικής ενίσχυσης για το Δήμο και για τους ιδιοκτήτες γης. ΄Ομως η προσδοκία του άμεσου οφέλους, χάνει οποιαδήποτε σημασία μπροστά στις βαριές  συνέπειες που θα υποστούν το φυσικό περιβάλλον, η τοπική οικονομία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων.  Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος… Το ζητούμενο είναι να προλάβουμε το κακό προτού συμβεί ή τουλάχιστον να μην το προκαλούμε. Η Νότια  Καρυστία έχει να χάσει πολλά από την εγκατάσταση των εκατοντάδων ανεμογεννητριών, αντίθετα δεν έχει να κερδίσει τίποτα.

Όσοι βλέπουν τον κίνδυνο, μπορούν να υπογράψουν τη διαμαρτυρία μας:

https://www.change.org/p/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85-oxi-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%80%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%B1

2. Καστανόλογγος

Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιστού θα προτείνουμε στο Δήμο Καρύστου και το Δασαρχείο Αλιβερίου την περίφραξη μικρής έκτασης  στον Καστανόλογγο για να πετύχουμε πιο αποτελεσματικά την αναγέννηση των καστανιών.

3. Διαχείριση σκουπιδιών

 Στη χωματερή της Καρύστου έχει ξεκινήσει η αποκατάσταση του χώρου και το έργο έχει αναλάβει εργολάβος. Εν τω μεταξύ βρίσκεται σε διαβούλευση ένα νέο σχέδιο διαχείρισης των σκουπιδιών όλων των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.   Το πρώτο ξεκίνησε το  2005…

 Το νέο σχέδιο  κινείται  στα αχνάρια του παλιού. Ο μεγαλύτερος όγκος των σκουπιδιών του Δήμου μας θα μεταφέρεται στη Χαλκίδα για μηχανικό διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων και ταφή των υπολειμμάτων. Η κομποστοποίηση δεν έχουμε καταλάβει εάν θα γίνεται τοπικά ή κάπου αλλού μακριά. Είναι σίγουρο πάντως ότι η μεταφορά  συνεπάγεται αυξημένο κόστος. Η διαχείριση των σκουπιδιών από οικονομική πλευρά συμφέρει να γίνεται τοπικά.

Εκτός όμως από τον μειονεκτικό σχεδιασμό και  η συμμετοχή των κατοίκων στην ανακύκλωση  είναι προβληματική. Εδώ και καιρό οι μπλε κάδοι έχουν σταματήσει να δέχονται μόνο ανακυκλώσιμα και είναι αποδέκτες σύμμεικτων σκουπιδιών όπως οι κοινοί κάδοι. Αυτή η κατάσταση προκαλεί την απογοήτευση στους φίλους της ανακύκλωσης.

Μήπως  ο Δήμος πρέπει  να επιβάλλει τη σωστή χρήση των μπλε κάδων; Είναι δύσκολη η δημιουργία σωστών συνηθειών,  όμως διαφορετικά θα έχουμε μόνο σύμμεικτα σκουπίδια και μετά θα διαμαρτυρόμαστε για το αυξημένο  κόστος των δημοτικών τελών.

4. Εκδηλώσεις και δράσεις

Γενική Συνέλευση και εκλογές στα τέλη Ιουνίου.

Προβολή του ντοκιμαντέρ ‘ο Ασκος του Αιόλου’.

Καθαρισμός του μονοπατιού Μύλοι - Κύλινδροι.


Για το ΔΣ

Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος

Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας