Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στην Κάρυστο στις 12/11/2017

 

Αφίσα Συγκέντρωσης 12/11/2017

 

Στις 12/11/2017 η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Ν. Καρυστίας πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Γιοκάλειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα τα αιολικά πάρκα (ΑΠ), τους δασικούς χάρτες και το τέλος υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι ομιλίες ήταν πολύ προσεγμένες και  έγινε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση και των τριών θεμάτων που σχετίζονται. Ο Πρόεδρος της συγκέντρωσης, Ν. Λαγώνικος μίλησε για το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής που συμπλήρωσε εννέα μήνες δράσης.

Ο Πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου, Β. Σφυρίδης τόνισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε συνδυασμό με το νέο καθεστώς που επιβάλλουν οι δασικοί χάρτες, θα συρρικνώσουν την κτηνοτροφία της Νότιας Καρυστίας που απασχολεί 900 συμπολίτες μας με τις οικογένειες τους. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Περιβάλλοντος, Χ. Μπερέτη και Β. Βαρελά, τόνισαν ότι αναμένουμε την κρίση του ΣτΕ για τα 8 ΑΠ της ΕΝΕL, αλλά υπάρχει πλήθος  άλλων εταιρειών με άδειες παραγωγής (42 ΑΠ) και άδειες εγκατάστασης (7 ΑΠ) για τα οποία δεν μπορεί να γίνει προσφυγή επειδή έχει παρέλθει ο χρόνος. Επίσης οι εκπρόσωποι του ΣΠΠΕΝΚ δήλωσαν ότι ο αγώνας για την ακύρωση των αιολικών σταθμών είναι και αγώνας για την οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και του τουρισμού, άρα υπόθεση όλων μας.


Ο δικηγόρος Χ. Νταλάκας ανέφερε ότι στις 15/11/2017 κυρώνονται οι δασικοί χάρτες και όλες οι δασικές εκτάσεις θα είναι επισήμως δημόσιες εκτός εάν οι ιδιοκτήτες έχουν αποδείξεις δικαιώματος νομής. Με την κύρωση των δασικών, οι εταιρείες ΑΠ δεν έχουν πλέον υποχρέωση καταβολής ενοικίων, αντίθετα μάλιστα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν την επιστροφή των μισθωμάτων (!). Ο τέως Δήμαρχος Καρύστου, Γ. Τσολάκης, παρουσίασε αναλυτικά το παράλογο που προκύπτει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ: το τέλος υπέρ ΑΠΕ ισοδυναμεί με το 28% της τιμής του ρεύματος και ένας απλός υπολογισμός δείχνει ότι οι κάτοικοι του Δήμου Καρύστου πληρώνουν 2,5 εκατ. € το χρόνο, ενώ το ανταποδοτικό όφελος είναι 450 χιλ. για το Δήμο Καρύστου και 300 χιλ. μοιράζονται στους οικιακούς καταναλωτές των πρώην κοινοτήτων που λειτουργούν ΑΠΕ. Από τη διαφορά προκύπτει ότι επιδοτούμε με 1.750.000€ αυτούς που καταστρέφουν τον τόπο μας! Συνεχίζοντας στο ίδιο ζήτημα, ο παλαίμαχος αγωνιστής στα κοινά της Καρύστου Κ. Βερούχης πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα σε οικονομικά αδύνατους συμπολίτες μας και μικρές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να οδηγεί μέρος των κατοίκων στην εξαθλίωση, ενώ οι εταιρείες αιολικής ενέργειας πλουτίζουν εκμεταλλευόμενες τον τόπο μας.


Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο  πολιτικός που από θέση αρχής υποστηρίζει τον αγώνα μας, παρουσίασε την ερώτηση που έχει καταθέσει στην Ευρωβουλή για τον υπερκορεσμό της Νότιας Καρυστίας με ΑΠ  και την παραβίαση της προστατευόμενης από το Κοινοτικό Δίκαιο περιοχής της Οχης. Εάν υπάρξει θετική απάντηση το θέμα θα προχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια μίλησε ο Ι. Παπαλυμπέρης, δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καρύστου, για την ιστορία των ΑΠΕ στην Ν. Καρυστία. Η κεντρική  διοίκηση παριστάνοντας  ότι προστατεύει το περιβάλλον, έφερνε νόμους και χωροταξικές ρυθμίσεις που συσσώρευαν ανεμογεννήτριες στον τόπο μας. Η  τοπική αυτοδιοίκηση ενδιαφερόταν ( και συνεχίζει...)  μόνο για το ανταποδοτικό όφελος της ιδίας και των ιδιοκτητών γης, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες εφησύχαζαν. Σήμερα αποδεικνύεται ότι το φορτίο που μας έχουν φορτώσει θα μας κοστίσει πολύ ακριβά. Μίλησε ακόμη ο Ζ. Χατζηνικολής με την ιδιότητα του Περιφερειακού Συμβούλου και δεσμεύτηκε να φέρει το όλο θέμα σε συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την αντιπολίτευση της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος μίλησε επίσης η περιφερειακή σύμβουλος Σ. Ντούρου η οποία τόνισε τον μονοπωλιακό χαρακτήρα της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης εις βάρος του Ελληνικού Λαού.


Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γ. Νόβα, τόνισε ότι ήδη εκδηλώνεται η δυσφορία των παραθεριστών που επισκέπτονται το βουνό καθώς βλέπουν τους σωρούς από τα μπάζα στην είσοδο του Δημοσάρη. Τέλος η συγκέντρωση έκλεισε με τη Ρ. Σφυρίδη και τον Δ. Βουλή που επιβεβαίωσαν ότι ο αγώνας συνεχίζεται και κάλεσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της.


Επιστολές συμπαράστασης προς την Επιτροπή Αγώνα και χαιρετισμούς στην εκδήλωση, έστειλαν : ο Γιάννης Γιανναράκης περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης « Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» ,το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας, η Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου κατά ΒΑΠΕ και η Επιτροπή Σητείας κατά ΒΑΠΕ.

 

Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Η Πρόεδρος – Χ. Μπερέτη

Ο Γραμματέας – Θ. Μπινιάρης