Κατεδαφιζόμεθα : εικόνες καταστροφής

Η ζημιά που προκάλεσε η ΕΝΕΛ στο βουνό μας την Οχη στον ενάμισι μήνα που κράτησαν οι εκσκαφές είναι ολοφάνερη (σχετικές φωτογραφίες: Kερασιά, Δρόμος πρόσβασης από τη Μηλιά στην Κερασιά, Πλακωτά, Σπηλιά και Πλάτανος).

Η έναρξη των εργασιών έδειξε ότι η εγκατάσταση των 73 ανεμογεννητριών της εταιρείας δεν μπορεί να γίνει χωρίς να κατεδαφιστεί το βουνό.
Η κορυφή της Κερασιάς ισοπεδώθηκε, κάτω από τον Γιούδα διανοίχτηκε λεωφόρος πλάτους 10μ. σωροί από μπάζα παντού, πηγές νερού ήρθαν στην επιφάνεια, χαμηλή βλάστηση ξεριζώθηκε ή καταπλακώθηκε, δέντρα είναι έτοιμα να κοπούν, προειδοποιητικές ταμπέλες κάνουν το βουνό απροσπέλαστο για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Οι ιδιοκτήτες γης είδαν τις μπουλντόζες και τους εκσκαφείς να εισβάλλουν στην περιουσία τους χωρίς να τους ρωτήσουν και να γκρεμίζουν ακόμη καλύβια και κονάκια. Οι μελισσοκόμοι είδαν τα μελισσοκομία τους να απειλούνται και οι κτηνοτρόφοι είδαν τα ζώα τους να μην βόσκουν εξαιτίας της σκόνης με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας βοσκοτόπων. Οι επισκέπτες του Δημοσάρη και της Οχης απόρησαν πώς είναι δυνατό να στήνονται εργοτάξια στην καρδιά της φύσης.

Οι ντόπιοι συζητούν πλέον ανοιχτά τη ζημιά που προκαλεί η εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά οι αντιδράσεις μένουν ακόμη χλιαρές. Η αντίσταση λίγων κατοίκων κατά της υπέργειας γραμμής στα Πλακωτά κατευνάστηκε πολύ γρήγορα υπό το φόβο των μηνύσεων. Ο Δήμος Καρύστου μπροστά στην κατάρρευση που βρίσκεται ο τόπος, εξακολουθεί να μην παίρνει στα σοβαρά τη ζημιά στο φυσικό περιβάλλον, το χτύπημα στον τουρισμό και τις παραγωγικές δραστηριότητες και την παραβίαση της ιδιοκτησίας. Επιτρέπει να γίνονται υπέργειες γραμμές μέσης τάσης παρά την αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου…
 
Η διακοπή της καταστροφής που πέτυχε με δικαστικές ενέργειες ο ΣΠΠΕΝΚ είναι προσωρινή και μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσει το ΣτΕ. Το ίδιο αβέβαιη είναι η έκβαση της προσφυγής μας κατά των ανεμογεννητριών της ΕΝΕΛ και εξάλλου υπάρχει πλήθος αδειοδοτήσεων άλλων εταιρειών για τις οποίες δεν έχει γίνει προσφυγή.

Τώρα που η τοπική κοινωνία υποψιάστηκε τη ζημιά που θα υποστεί από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και όσο το κακό βρίσκεται στην αρχή του, είναι υποχρεωμένη να ξεκαθαρίσει τη στάση της και τι θα πράξει από εδώ και πέρα : θα αντισταθεί και θα υπερασπιστεί τον τόπο όπως κάνουν άλλες τοπικές κοινωνίες της χώρας ή θα τον αφήσει έρμαιο στα χέρια των εταιρειών να τον διαλύσουν;
Η στάση που θα πάρει η τοπική κοινωνία θα κρίνει το μέλλον όλων μας, γιατί η επέλαση των ανεμογεννητριών θα αλλάξει την πορεία και το πρόσωπο της Νότιας Καρυστίας για πάντα, πράγμα που δεν είναι προς το συμφέρον κανενός κατοίκου της περιοχής μας.


Για τον ΣΠΠΕΝΚ

Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας