Μελέτη για δρόμο στην κορυφή της ΄Οχης

Εχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι τα αιολικά πάρκα που έχουν σχεδιαστεί να εγκατασταθούν στην Οχη θα προκαλέσουν καταστροφές που δεν τις έχουμε δει ποτέ στον τόπο μας. Το πρώτο χτύπημα φαίνεται ότι θα γίνει στην καρδιά του βουνού, την κορφή της Οχης. Από επικοινωνία που είχαμε με τη Δασάρχη Αλιβερίου, πληροφορηθήκαμε ότι έχει υποβληθεί μελέτη διάνοιξης δρόμου από τον Πετροκάναλο προς τα Αντιά μέσω της κορφής της Οχης!  Στον σχεδιαζόμενο δρόμο θα υπογειοποιηθεί η γραμμή μεταφοράς ρεύματος ενός από τα Αιολικά Πάρκα της εταιρείας Enel – Kοπελούζος (συνολικά 8 ΑΠ  , 74 α/γ, 170 MW) ώστε να καταλήξει σε υποσταθμό που θα κατασκευαστεί στα Αντιά. Η μελέτη   έχει  φτάσει στο δασαρχείο Αλιβερίου για γνωμοδότηση και έγκριση. Διαπιστώνουμε λοιπόν  ότι οι εταιρείες προβαίνουν σε επεμβάσεις πέραν αυτών που περιγράφονται  στην αρχική  Μελέτη Επιπτώσεων με την υπογραφή  του ΥΠΕΚΑ το οποίο εγκρίνει ό,τι σχέδιο υποβάλλουν οι εταιρείες για προσθήκες και επεκτάσεις. Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή του κακού και αν δεν κάνουμε κάτι να το σταματήσουμε τώρα,  θα δούμε και άλλες τραγικές επεμβάσεις.

Οι κλίση του εδάφους ειδικά στη βόρεια πλευρά της Οχης είναι τέτοια που δεν μπορεί να σταθεί δρόμος. Τι θα γίνουν αλήθεια τα προϊόντα των εκσκαφών που θα παρασυρθούν από τους ορμητικούς χειμάρρους του χειμώνα;

Η Οχη είναι ένα  εμβληματικό τοπίο της Νότιας Καρυστίας με μοναδική αρχαιολογική, γεωλογική και περιβαλλοντική αξία. Το Δρακόσπιτο, ο Προφήτης Ηλίας, οι εντυπωσιακοί σχηματισμοί βράχων, το Καταφύγιο και ο Καστανόλογγος όλα συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής αξίας. Ο δρόμος που σχεδιάζεται θα αμαυρώσει την εικόνα της Οχης όπως την ξέρουμε.

Έχουμε υποχρέωση αλλά και συμφέρον να διατηρήσουμε την κορφή της Οχης αλώβητη από επεμβάσεις. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τον Καστανόλογγο και την κορφή σε συνδυασμό με το Δημοσάρη εκατοντάδες  φυσιολάτρες Ελληνες και ξένοι τουρίστες. Συγκεκριμένα, Ορειβατικοί Σύλλογοι της Αττικής, τα γραφεία Explore, Exodus, Ramblers και Bikegreece είναι σταθεροί επισκέπτες του βουνού κάθε χρόνο.  Θα ξανάρθουν άραγε όλοι αυτοί οι επισκέπτες που με τον ένα ή άλλο τρόπο αφήνουν χρήματα στον τόπο; Τελικά ποια θα είναι η τουριστική αξία της περιοχής μας αν επιτρέψουμε να μας χαλάσουν τα μοναδικά φυσικά μνημεία του τόπου μας;

 Ο Σύλλογος θα καλέσει όλους τους φορείς και το Δήμο Καρύστου να πάρουν θέση και να μας πουν αν θα επιτρέψουν μια τέτοια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των φορέων και την υποστήριξη των ενδιαφερόμενων πολιτών να εμποδίσουμε την επικείμενη διάνοιξη δρόμου στην κορφή της Οχης.