Υγρότοπος Καρύστου

Image

Δυτικά της πόλης της  Καρύστου βρίσκεται ένα σύμπλεγμα μικρών υγροτόπων που ορίζεται από δύο ρέματα με νερό όλο το χρόνο τον Καρκαλά και Ρηγια  και δύο τεχνητές λίμνες μεγάλης οικολογικής σημασίας που δημιουργήθηκαν από παλαιότερη απόληψη αργίλου στην περιοχή.

Ο υγρότοπος Κάμπου Καρύστου είναι ένα  τοπίο απίστευτης ομορφιάς που εφοδιάζει με νερό τον κάμπο της Καρύστου, βελτιωνει το κλίμα και περιορίζει  τις πλημμύρες σε εποχή μεγάλων βροχοπτώσεων.
Αυτόν τον υγρότοπο έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να προστατέψουμε.

Μπορεί κάποιοι να τον βλέπουν ως οικοδομησιμη γη για φτηνές  εξοχικές κατοικίες που θα  ανεγερθουν πάνω στις μπαζωμενες λίμνες του υγρότοπου, αλλά ευτυχώς υπάρχει κάποιο καθεστώς προστασίας με Προεδρικό Διάταγμα του 2012 και με την πρόσφατη σχετική Στρατηγική Μελέτη του ΥΠΕΝ.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς προσέφυγε στην Αποκεντρωμενη Διοίκηση Θεσσαλίας κατά της 112/2023 Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητά τον αποχαρακτηρισμό του υγρότοπου και την μετατροπή του σε τουριστική περιοχή.

Πιστεύουμε πως ο υγρότοπος από τη φύση του είναι ήδη  ένας εξαίρετος τουριστικός προορισμός για τους λάτρεις της άγριας ζωής και παρατηρητές πουλιών και  χρειάζεται μόνο μια μικρή  αξιοποίηση (καθαρισμος μονοπατιών, παγκάκια, κάδοι σκουπιδιών, φύλακες κλπ).

Ο ΣΠΠΕΝΚ θα συνεχίσει τον αγώνα με κάθε νόμιμο τρόπο για να παραμείνει ο υγρότοπος στην φυσική του κατάσταση.

Ο τόπος μας έχει υποφέρει τα πάνδεινα από άγριες παρεμβάσεις επιχειρηματικών ομίλων  όπως  τα αιολικά στα βουνά, δεν αντέχει άλλες.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ 

Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ.

Ημερομηνία δημοσίευσης

31-07-2023