Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Λέπουρα 21/11

Image

Την Κυριακή 21.11.2021 πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή 200 ατόμων στα Λέπουρα κατά των νέων ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται να μπουν στην κεντρική και νότια Εύβοια. Τα μεγαλύτερα έργα που αναμένονται είναι της εταιρείας Ελλακτωρ (470 MW) που έχει πάρει άδεια παραγωγής για 8 αιολικούς σταθμούς στους Δήμους Αλιβερίου και στο Δ. Καρύστου και της εταιρείας ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ (119 ΜW) που εκτείνεται και στους δύο Δήμους.  Οι κάτοικοι της Εύβοιας που βλέπουν την αθρόα συσσώρευση α/γ στα βουνά και τώρα πλησίον των σπιτιών τους, ανησυχούν σοβαρά και αρχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους.

 Ο Δήμος Κύμης -  Αλιβερίου  αρνείται να δεχτεί άλλες ανεμογεννήτριες ( ψήφισμα 23.10.2021), όπως επίσης  ο Δήμος Καρύστου με παλαιότερες αποφάσεις του. Πρόσφατα προστέθηκε η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Στ. Ελλαδας για τις α/γ του Ελλάκτωρα. Ωστόσο η μέχρι τώρα αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ακόμη στα πρώτα βήματα και δεν αρκεί για να αναγκάσει την κεντρική κυβέρνηση να σταματήσει τις αδειοδοτήσεις. Είναι αναγκαία η  από κοινού δράση των Δήμων με άμεσες και δυναμικές ενέργειες όπως επιβάλλουν οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης που βρισκόμαστε.

Όταν οι μελέτες περιγράφουν ασύλληπτες επεμβάσεις στο τοπικό περιβάλλον η αντίδραση των Δήμων και των κατοίκων πρέπει να είναι ανάλογη. Για παράδειγμα η μελέτη της Σοφράνο/Ελλάκτωρ περιγράφει 23 επεμβάσεις στο κεντρικό και τοπικό οδικό δίκτυο της Ν. Εύβοιας οι οποίες περιλαμβάνουν μπαζώματα, διαπλατύνσεις, κοπή δέντρων, πιθανή χρήση εκρηκτικών, σκάμμα 70 χμ. δίπλα στον κεντρικό δρόμο για να περάσει ρεύμα 150.000V. Στο μεταξύ η ΡΑΕ συνεχίζει να εκδίδει άδειες αξιολόγησης και παραγωγής μέχρι να καλυφθεί κάθε γωνιά της Εύβοιας. Ζούμε μια αδιανόητη συσσώρευση ανεμογεννητριών που ευτελίζει και υποβαθμίζει τον τόπο  και τη ζωή μας.      

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων δείχνουν ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Χρειάζονται όμως περισσότερες και δυναμικότερες κινητοποιήσεις μέχρι να ακουστεί η φωνή μας και να συζητηθεί σοβαρά το αίτημα μας : Όχι άλλες α/γ! Φτάνει πιά!

Υ.Γ Τις επόμενες μέρες τελειώνει ο χρόνος της διαβούλευσης για τις 35 α/γ  που μπαίνουν στα Στύρα. Καλούνται όλοι να καταθέσουν τα σχόλιά τους ως απόδειξη της δυσαρέσκειας και της άρνησης της τοπική κοινωνίας. Εγγραφείτε στο Περ/κό Μητρώο του ΥΠΕΝ και ακολουθήστε τον σύνδεσμο για να αφήσετε το σχόλιό σας.

Για την ενημέρωση 

Θανάσης Μπινιάρης

Ημερομηνία δημοσίευσης

24-11-2021