Vivarte: μια πρόταση ανάπτυξης

Vivarte Nature

Στις 17/6/2017 άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το θεματικό πάρκο Vivarte Nature που βρίσκεται στην τοποθεσία Δρογκάρι, 6 χμ. από το Γιαννίτσι.

Πρόκειται για ένα υπαίθριο χώρο στις απόκρημνες ακτές του Καβοντόρου που περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης και κατασκευές που εμπνέονται από τη φύση και τη παράδοση της περιοχή μας. Ο επισκέπτης καθώς κινείται στα διαφορετικά επίπεδα του χώρου, αντικρίζει τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με σκηνές  από την παράδοση του τόπου μας, την αρχαία τραγωδία, το  μύθο κ.α.

Εκτός από τις μόνιμες καλλιτεχνικές κατασκευές, παρακολουθήσαμε και ζωντανές αναπαραστάσεις όπως η ΄Ηρα στο Δρακόσπιτο, το χτίσιμο της πέτρας με τη συνοδεία ντόπιας μουσικής, το κούρεμα των προβάτων και η υφαντική με αργαλειό, ζωγραφική αποτύπωση του καβοντορίτικου χορού την ώρα που γινόταν ο χορός. Στο τέλος ο εμπνευστής του Vivarte μας οδήγησε στο μονοπάτι των μουσών και των νυμφών του δάσους με διάθεση να φανταστούμε τα μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας που ζούσαν και προστάτευαν ξεχωριστά μέρη όπως το Δρογκάρι.

Φύγαμε από το Vivarte έχοντας πάρει μια αναπάντεχη εμπειρία και ένα πολύτιμο μάθημα: οι δημιουργοί του θεματικού πάρκου κατάφεραν μέσω της τέχνης τους να εκπλήξουν τον επισκέπτη και να  προκαλέσουν το ενδιαφέρον του για τη φύση και τη παράδοση της περιοχής. Με ευρηματικό τρόπο αναδεικνύουν την ταυτότητα του τόπου αυξάνοντας κατακόρυφα το τουριστικό ενδιαφέρον.

Το παράδειγμα του Vivarte φανερώνει ότι η περιοχή μας έχει ανεκμετάλλευτο πλούτο και δυναμικό που συνοψίζεται στην άγρια φυσική ομορφιά, τα αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, τα τοπικά προϊόντα,  τα έθιμα και τις τέχνες της παράδοσης. Αυτά χρειάζεται να διαφυλάξουμε και να αξιοποιήσουμε για να πάμε μπροστά.

Προσοχή όμως, γιατί στη στροφή που βρισκόμαστε ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας μια για πάνα, εάν επιτρέψουμε να μας κάνουν τη μεγαλύτερη αιολική βιομηχανία της χώρας

 

Θανάσης Μπινιάρης